ua en ru

В Єгипті видано ордер на арешт лідера "Братів-мусульман"

Єгипетська прокуратура видала ордер на арешт верховного лідера організації "Брати-мусульмани" Мохаммеда Баді.

Єгипетська прокуратура видала ордер на арешт верховного лідера організації "Брати-мусульмани" Мохаммеда Баді (на фото). Інформація про це сьогодні з'явилася в єгипетських державних ЗМІ, передає ВВС.

За даними прокуратури, Баді підозрюється в причетності до загибелі більше 50 осіб у результаті вуличних зіткнень перед будівлею республіканської гвардії в Каїрі. Крім того, повідомляється про видачу ордерів на арешт низки інших високопоставлених представників "Братів-мусульман".

Прокуратура також санкціонувала арешт заступника верховного наставника руху Махмуда Еззата, а також інших лідерів руху - Мохаммеда ель-Бальтаджі і Ессама ель-Еріана.

Раніше вже були арештовані голова політичного крила організації Саад Ель-Кататні (до недавнього часу спікер єгипетського парламенту), а також одного його заступників Рашад аль-Баумі. Крім того, після усунення з посади Президента Мохаммеда Мурсі був закритий телеканал "Братів-мусульман".

Збройні сили Єгипту 3 липня 2013 р. оголосили про усунення Мохамеда Мурсі від влади і припинення дії Конституції. Головнокомандуючий армії Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі пояснив надзвичайні заходи виконання "волі народу", що не прийняв Мурсі як національного лідера. "Дорожня карта", складена військовими, передбачає створення перехідного уряду, вільного від партійних інтересів.

5 липня навпроти штаб-квартири республіканської гвардії в Каїрі, де, за деякою інформацією, міститься усунений з посади Президента Єгипту Мурсі, відбулася перестрілка. Міністерство охорони здоров'я Єгипту заявило, що число жертв склало 35 осіб. Потім місцеві ЗМІ повідомили про 42 загиблих. Тим часом в повідомленні, опублікованому на сайті руху "Брати-мусульмани", говорилося вже про 53 жертви, зокрема п'ятьох дітей.

Представники руху "Брати-мусульмани", ставлеником якого є Мурсі, заявили, що акція була мирною. Зі свого боку представники Збройних сил Єгипту розповсюдили іншу версію подій. Згідно з нею, якась "терористична група" зробила спробу штурму будівлі штаб-квартири республіканської гвардії, а армія відкрила вогонь після того, як будівля була атакована озброєними людьми.