ua en ru

У ЄБРР попередили Україну про фінансовий крах в разі повільного впровадження реформ

У Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) попередив Україну про фінансовий крах в разі повільного впровадження реформ. Про це заявив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж, передає "Голос Америки".

"Україна не діє досить швидко, щоб запобігти фінансовий крах... Зараз я бачу набагато більше розмов про необхідність реформ, ніж самих реформ. Мова йде про реформування країни, про справжні зміни, а не лише про прийняття законів", - заявив він.

Маліж вважає, що Україна, в першу чергу, повинна реформувати банківський і енергетичний сектори, а також інвестиційне середовище.

Він радить очистити український банківський ринок від нечесних гравців, реформувати "Нафтогаз України", а також зробити чесні правила гри в економіці, щоб залучити міжнародних інвесторів. Для втілення цих змін, розповідає Маліж, український уряд має дуже обмежений час.

Банкір позитивно висловлюється про роботу керівництва Національного банку України, а девальвацію гривні і монетарну політику називає політичним рішенням.

"ЄБРР при прийнятті рішення про надання кредитів Україні бере до уваги кредитні рішення МВФ, наявність в Україні "хороших проектів", а також стан реформування країни", - розповідає представник банку.

"Якщо найближчим часом МВФ не прийме план підтримки України, це дуже ризиковано. Я б сказав, це питання кількох місяців. Було б дуже добре, якби МВФ затвердив свій пакет до кінця лютого", - додав він.

Перша запланована інвестиція ЄБРР в Україну планується в сумі 150 мільйонів доларів компанії "Укртрансгаз" на модернізацію газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород". При цьому, за словами Маліжа, практичне інвестування не може початися, тому що український уряд не докладає зусиль у реформуванні енергетичної галузі.

"Це є умовою кредитування", - розповів представник ЄБРР.

Він зазначив, що банк не має ліміту на кредитування України в 2015 році. Маліж також заявив, що банк продовжить співпрацю з Україною, незважаючи на введення військового положення.

"Україні потрібні три речі: гроші, знання і політична воля. З грошима і знаннями ЄБРР готовий допомогти, а от політична воля - це 100% бажання самої України. Позитивні зміни потрібні українцям, а не банку або Євросоюзу", - резюмував він.

Нагадаємо, ЄБРР надасть до 150 млн дол. на підтримку торгового фінансування в Україні через "Райффайзен Банк Аваль".