ua en ru

У давньому монастирі на Львівщині вчитимуть мистецтву іконопису

У давній святині у селі Лаврів Старосамбірського району на Львівщині - монастирі святого Онуфрія, що заснований у XIII столітті, відкриють Літню іконописну школу.

Як повідомив о. Михайло Олійник, декан Факультету церковного мистецтва Інституту Пресвятої Трійці у Дрогобичі та голова комісії з питань церковного мистецтва Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, літня школа іконопису відкриється 12 серпня. Навчання триватиме два тижні, до 25 серпня.

За цей час учнів ознайомлять з технологією іконописання, історією створення ікон в українській та візантійській традиції. Учасники школи створюватимуть власні ікони. Як зауважив керівник школи іконопису отець Михайло Олійник, особливістю навчання у літній школі є монаший спосіб життя учнів: окрім навчання, вони братимуть участь у богослужіннях і реколекціях; після вечірньої молитви учні дотримуватимуться священного мовчання, яке триває аж до ранку наступного дня.

Стати учнем літньої школи може кожен, хто бажає, незалежно від рівня вмінь та знань про ікону. Цього року до занять в Літній іконописній школі у Лаврові зголосилися близько 40 хлопців та дівчат із Львівщини та інших регіонів України. Як розповів отець Михайло, дівчат буває зазвичай значно більше.

"Літня іконописна школа діє уже чотири роки поспіль. Вона має три курси різного рівня, - розповів отець Михайло Олійник. - Навчання відбувається у найстарішому монастирі в Західній Україні - монастирі святого Онуфрія у селі Лаврів. Навчання проводять випускники Львівської національної академії мистецтв, які також викладають у Дрогобичі на факультеті церковного мистецтва. Духівником та реколектантом школи є о. Тарас Рисей із Самбора".

"Ми проходимо добове коло молитви, а також беремо участь у реколекціях, - розповів отець Михайло. - Програма навчання інтенсивна: за два тижні кожен учень встигає написати дві ікони: одну залишає у монастирі для музею іконописної школи, іншу забирає собі. Ми малюємо на дошках за стародавньою технологією, яка сягає VII-VIII століття, - фарбами на жовтковій темпері. Ми вчимося давній традиції написання українських ікон, зокрема, бойківських ікон. Тож на першому курсі учні копіюють давні святині, що збереглися до наших часів".

За словами священика, з огляду на особливості навчання у літній іконописній школі, її учнями є не лише мешканці Львівщини та Західної України, а й жителі Сходу України, зокрема, Донеччини. Навчалися мистецтву створювати ікони й іноземці - поляки, казахи.

"Цього року більшість учнів - зі Львова та області, є учні з Донецької та Івано-Франківської областей, Волині", - розповів отець Михайло.

Допомагає духовенству Старосамбірська райрада та райдержадміністрація, забезпечуючи учнів школи харчуванням і проживанням.

Після трьох курсів навчання учням видають сертифікат, а це дає їм змогу проводити заняття з іконопису у недільних школах тощо. А ще отримані знання дають вищі шанси вступити на відповідні факультети вишів.