ua en ru

В Донецьку 14 травня відкрився новий термінал МА "Донецьк"

У Донецьку відкрився новий термінал комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Донецьк". Сьогодні в новому терміналі аеропорту вперше здійснив посадку один із гігантів авіабудування - літак Boeing-747. Урочистості з нагоди введення в експлуатацію нового терміналу відбуваються сьогодні, 14 травня, за участі Президента України Віктора Януковича, віце-прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури Бориса Колеснікова та інших почесних гостей, передає прес-служба Міністерства інфраструктури України.

Другий за пасажиромісткістю в світі літак - Boeing-747 здійснив посадку на нову злітно-посадкову смугу, відкриття якої минулого літа ознаменувала посадка найбільшого в світі вантажного літака "Мрія". Boeing-747 сягає 70,7 м в довжину та 19,4 м в висоту, а розмах його крил становить 64,4 м. Загалом штучна смуга в Донецьку здатна приймати будь-які види літаків, включаючи вже названий Boeing-747 та Airbus-380.

Новий термінал, збудований в Донецьку компанією "Альтком", має сім поверхів, з них три - основні. Висота будівлі - 19 метрів, а в найвищій частині - 23 метри.

Потоки пасажирів розділені на два рівні: "виліт" і "приліт". У зоні "Прибуття" розташовані 20 кабін паспортного контролю, чотири каруселі для видачі багажу, а також два пункти митного контролю. На цьому рівні також передбачений вихід до автостанції. У зоні "Реєстрація" розміщені 38 стійок реєстрації та дві стійки для прийому негабаритного багажу. У зоні "Виліт" знаходяться 18 ліній огляду на авіабезпеку, 22 кабіни паспортного контролю, а також п'ять виходів на посадку через гейти.

Пропускна спроможність нового терміналу зросла в 10 разів - до 3 тис. 100 пасажирів на годину.

Загальна площа будівлі - 58 тис. кв. м., залів очікування - 5 тис. кв. м., комерційних об'єктів - 4 тис. кв. м.
Оновленому аеропорту присвоєно ім'я відомого композитора - Сергія Сергійовича Прокоф'єва, який народився в Донецькій області. На будівлі нового терміналу вже змонтовано відповідний напис.

В аеровокзальний комплекс також входить автостанція, триповерховий паркінг на 605 машин (з них 31 паркувальне місце - для малорухомих груп пасажирів), відкриті паркінги на 1004 машини, автобусні стоянки на 20 автобусів. Термінал з'єднаний з паркінгом двома критими галереями. До будівлі примикає естакада. По естакаді і під нею - три смуги руху.

Для зручності пасажирів увесь комплекс спроектований таким чином, що пасажири можуть пройти від літака до паркінгу не виходячи на вулицю.

У терміналі також передбачена сучасна організація обслуговування маломобільних груп населення.

Нагадаємо, 14 квітня Янукович узяв участь у відкритті нового терміналу Львівського аеропорту.