ua en ru

У Дніпропетровську відкрито музей хрестів, де зібрано 1500 експонатів з православної, римо- і греко-католицьких церков за більш ніж 1000 років

13 жовтня на запрошення адміністрації "Музею Хреста" у Дніпропетровську єпископ УПЦ Київського Патріархату Симеон відвідав "Козацький хутір Галушківка", де відбулося відкриття музею, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Музей створено на базі колекцій Віктора Векленка, наукового співробітника Інституту суспільних досліджень, автора книги "Натільні хрести Самарі-Богородицької фортеці", відомого історика й археолога. В експозиції представлено понад 1500 натільних, наперсних, ручних православних, католицьких і греко-католицьких хрестів з металу, дерева й кераміки, створених впродовж більш ніж 1000 років. Експонати походять з 17 областей України.

В експозиції також візьмуть участь роботи видатного всесвітньо відомого майстра дрібної іконної пластики з Санкт-Петербургу Юрія Федорова, а також експонати з приватних зібрань Дніпропетровська - знахідки доби Київської Русі, православні ювелірні вироби кінця ХІХ - першої половини ХХ ст..

Єпископа Симеона зустрів Віктор Векленко, який розповів про історію музею та провів екскурсію та подарував єпископові свою книгу про натільні хрести. Владика нагородив В.Векленка церковною грамотою.