ua en ru

У Дніпропетровську та Харкові проходять мітинги проти закону про мови

У Дніпропетровську та Харкові проходять мітинги проти закону про основи мовної політики, повідомляє радіо "Свобода".

Зокрема, проукраїнські сили Дніпропетровська проводять мітинг на захист української мови у центрі міста, біля Оперного театру. Загалом в акції протесту бере участь близько 100 людей - активісти Української народної партії, Конгресу українських націоналістів, громадських організацій, мешканці міста.

Як повідомив голова обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський, цим мітингом націонал-патріотичні сили Дніпропетровська дають старт безстроковій акції протесту проти "режиму Януковича".

За його інформацією, у перебігу акції активісти також збирають підписи на захист державної мови.

У той же час в Харкові під стінами обласної державної адміністрації проводять акцію протесту активісти ВО "Свобода", члени "Спілки української молоді" та "Молодої просвіти".

Підчас свого мітингу свободівці вимагали від депутатів Харківської обласної ради підтримати колег з Львівської і Тернопільскої рад стосовно ухвалення звернень із вимогою ветування закону "Про засади мовної політики". Організатори акції протесту закликали своїх активістів будь-яким способом діставатися до Київа на підтримку столичних борців за українську мову.

Відповідаючи на запитання про причини малої кількості протестувальників, голова міської організації ВО "Свобода" Олександр Гава наголосив: "Подивіться скільки тут співробітників спецслужб, які знімають кожне обличчя і потім передають данні про співробітників на підприємства. Люди просто бояться за свої робочі місця".

Нагадаємо, акція протесту проти закону про мови проходить також і в Києві біля Українського дому.

3 липня Верховна Рада України на засіданні 248 голосами ухвалила закон "Про засади державної мовної політики", що значно розширює сферу застосування російської мови. Парламентська опозиція заявила, що мовний закон 3 липня було ухвалено з великою кількістю порушень.