ua en ru

У "Депутатському контролі" стурбовані бездіяльністю керівництва НБУ

У "Депутатському контролі" стурбовані бездіяльністю керівництва НБУ

Члени міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль" звернулися до голови НБУ Валерії Гонтаревої з вимогою покласти край бездіяльності у банківській сфері держави, яка тягне за собою значні фінансові збитки, та покарати осіб, які призвели до цього, або ж піти у відставку. Про це повідомляє прес-служба "Депутатського контролю".

На думку народного депутата Максима Полякова (фракція "Народний фронт"), майже рік керівництво НБУ не вживає жодних заходів впливу на банківські установи, які пов'язані з оточенням Віктора Януковича. Мова йде про ПАТ "Фідобанк" (С. Арбузов, Ю. Колобов, О. Янукович), ПАТ "Смарт Банк" (В. Захарченко), ПАТ "Юнісон банк" (О. Клименко, А. Клименко), ПАТ "Інвестиційно-Трастовий банк" (В. Захарченко), ПАТ "Фінанс Банк" (В. Захарченко), ПАТ "Банк ¾" (Ю. Колобов), ПАТ "Український бізнес банк" (О. Янукович, С. Арбузов), ПАТ "Банк Капітал" (О. Клименко) та інші.

В "Депутатському контролі" наголосили, що в Україні продовжують функціонувати банківські установи, які надають послуги з конвертації коштів у готівку. За словами нардепа Степана Барни (фракція "Блок Петра Порошенка"), Нацбанк має невідкладно відзвітувати перед народом за дії, які були здійснені для моніторингу банківської системи на предмет функціонування конвертаційних центрів та припинення такої діяльності.

Значну роль у знеціненні гривні можуть відігравати валютні спекуляції з боку банківських установ під час здійснення операцій купівлі-продажу на міжбанківському валютному ринку України. "Банківські установи купують валюту для клієнтів за курсом, що нижчий від реально ринкового. А за рахунок комісій за банківськими операціями штучно його завищують до ринкового і за "відкати" продають валюту "тіньовим" обмінним пунктам", - зазначив нардеп Геннадій Кривошея (фракція "Народний фронт").