ua en ru

В демократичних країнах не змінюють закон про вибори за кілька днів до голосування, - Симоненко

Прагнення влади "протягнути" зміни в закон про вибори абсолютно не пов'язане з реалізацією законних прав військових у зоні АТО.
Про це повідомив лідер Компартії України Петро Симоненко.

Симоненко нагадав, що Компартія не раз заявляла свою позицію щодо недоречності виборів в ситуації, коли країна перебуває між війною і миром, а цілі регіони виявляться, по суті, політично дискримінованими.

"Влада відкинула всі заперечення. Хоча вже тоді було очевидним те, що закон про вибори не регулює цілий ряд питань, у тому числі пов'язаних з голосуванням військовослужбовців. Для таких змін було достатньо часу, але ні Президент, ні депутати, ні ЦВК ніяких пропозицій не внесли. І це породжує серйозні підозри в тому, що аж ніяк не захистом законних прав військовослужбовців в останній тиждень перед виборами стурбована влада", - зазначив лідер КПУ.

Симоненко також підкреслив, що в жодній демократичній країні світу не змінюють правила проведення виборів за кілька днів до голосування, що є однією з аксіом права.

"По-друге, зміни були підготовлені потайки від суспільства в обстановці секретності. Такі спроби підривають і без того сумнівну легітимність виборів, ставлять під сумнів бажання влади забезпечити їх чесність і прозорість. Ну, і по-третє, зміни в закон приведуть до хаосу і плутанини в день виборів, а це відкриває можливість масштабних фальсифікацій і підтасовування результатів. Самі по собі пропонувалися зміни відкривають можливість "політичного туризму", перетасовки складу виборчих комісій та ін. Все це дає серйозні підстави засумніватися в щирості намірів влади", - заявив лідер Компартії.