ua en ru

В Черкаській обл. викрита ОЗГ, учасники якої незаконно продавали квартири

Працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУМВС України в Черкаській обл. викрили організовану злочинну групу, учасники якої «заробляли» на шахрайстві з квартирами, повідомляє прес-служба ГУБОЗ МВС України. До складу ОЗГ входило троє мешканців міста Черкаси.

Встановлено, що протягом 2009-2010 рр. учасники злочинної групи підшукували платоспроможних осіб, як правило з числа найближчого оточення та пропонували квартири в новобудовах по цінам значно нижче ринкових. Низьку ціну квартири пояснювали своїми тісними зв'язками з підприємствами забудовниками, а також органами міськвиконкому та прокуратури.

У разі згоди людей придбати через них квартиру, постраждалим ставилась умова - сплатити 50% від вартості квартири та надати копію паспорта та ідентифікаційного коду.

Через деякий час зловмисники пред'являли «покупцю» підроблені копії витягів з БТІ на квартиру або рішень міськвиконкому на ім'я постраждалого. Останньому показувалася квартира, яка нібито продавалася. Насправді, показані квартири знаходилися або у власності фірми забудовника або у власності інших фізичних осіб, які вже придбали цю квартиру і продавати її не збиралися. Таким чином зловмисники показували одні й ті ж самі квартири.

Після надання фіктивних документів постраждалому було наказано віддати решту суми, та чекати тиждень, обумовлюючи це тим, що потрібно поставити ще декілька підписів. Після отримання грошей учасники ОЗГ зникали.

Під час передачі грошей в сумі 20 тис. дол. від двох жителів м.Черкаси за вирішення питання по продажу двох квартир всі учасники організованої злочинної групи були затримані працівниками УБОЗ.

На даний час встановлена причетність фігурантів до вчинення близько 20 шахрайств із квартирами, на загальну суму понад 300 тис. дол.

За даним фактом слідчим відділом УБОЗ ГУМВС в Черкаській обл. порушено кримінальну справу за ч.4 ст.190 (шахрайство вчинене в особливо великих розмірах) КК України. Санкція цієї статті передбачає до 12 років позбавлення волі.