ua en ru

У бюджеті України на захищені статті видатків не вистачає 18 млрд грн, - джерело

У бюджеті України до кінця року на захищені статті видатків не вистачає 18 млрд грн. Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело, близьке до уряду.

У бюджеті України до кінця року на захищені статті видатків не вистачає 18 млрд грн. Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело, близьке до уряду.

"Бюджетні установи не отримують грошей, їх переводять на фінансування через спецфонд. Багатьом бюджетникам навіть аванс за жовтень ще не виплатили", - сказав він, пояснивши, що "бюджет виконується за рахунок авансів з податку на прибуток та блокування податкових накладних".

"Не видається відшкодування ПДВ тим підприємствам, за якими ніхто не стоїть. Так було і в 2004 році", - сказав він.

Вчора в Держказначействі повідомили, що, згідно з їх оперативними даними, за січень-жовтень доходи загального фонду держбюджету зросли на 4,7%, або 10,8 млрд грн - до 241,4 млрд грн. Зокрема, у жовтні в казну надійшло 24,7 млрд грн (+11,7% до факту 2012 р.). Це вже другий місяць поспіль, коли відрахування до загального фонду виявляються більше, ніж минулорічні показники. Однак, за інформацією, Мінфін вимагав зібрати більше податків - недобір у жовтні склав 4,2 млрд грн.

Враховуючи, що загальний фонд держбюджету-2013, з якого фінансуються всі захищені статті витрат, був складений виходячи з 11-відсоткове зростання доходів, для його виконання у листопаді-грудні уряд має зібрати 80,7 млрд грн. Сподіватися на НБУ влада більше не може: при плані 22,8 млрд грн центробанк до 1 жовтня вже перерахував 19,75 млрд грн. Таким чином, у IV кварталі він може виділити лише 3 млрд грн.

"Дані казначейства дивовижні - при падінні економіки ще звідкись беруться доходи", - здивований генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий.

Критичну ситуацію у сфері держфінансів підтверджують і дані про стан єдиного казначейського рахунку (ЄКР). До 1 листопада обсяг вільних коштів на рахунках Держказначейства скоротився до рекордно низьких за 10 років показників. За місяць він знизився майже в 10 разів - до 410 млн грн. Настільки низький показник був на початку року - 458 млн грн, після чого залишки становили 2,8-4,1 млрд грн. Гірше, ніж зараз, останній раз було в серпні 2003 року, коли в розпорядженні Кабміну залишалося всього 341 млн грн.

Вчора в Мінфіні не відповіли на запит про причини скорочення коштів на ЄКР. Воно було викликане тим, що 30 жовтня Мінфін здійснив найбільший за поточний рік платіж на користь МВФ - 532 млн дол. (4,2 млрд грн). При цьому уряд не могло перепозичити цю суму: у жовтні Мінфін різко скоротив обсяг випуску цінних паперів для фінансування бюджету до 3 млрд грн при середньому показнику в поточному році до 10,7 млрд грн у місяць. Чергова виплата МВФ відбудеться 12 листопада на суму 190 млн дол. (1,5 млрд грн).

"Це все результат невиконання бюджету. До кінця року діра складе 25-30 млрд грн. Це загрожує тим, що уряд буде змушений урізати, де тільки зможе: від трансфертів до соціальних витрат. Наприклад, медикаменти - захищена стаття видатків, але щорічно потрапляє "під ніж"". "Кабмін не в змозі виконати всі зобов'язання. Якщо "Нафтогаз" не може розрахуватися за поставлений газ, то це говорить про те, що грошей немає", - прогнозує директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик.