ua en ru

В.Бут доставлений в США

Літак з російським підприємцем Віктором Бутом, екстрадиції якого домагалися влади США, приземлився в передмісті Нью-Йорка, передає РБК з посиланням на Associated Press. За уточненими даними, літак з В.Бутом приземлився на авіабазі "Стюарт" Національної гвардії ВПС США, що знаходиться в 100 км на північ від міста.
Передбачається, що В.Бута направлять в ізолятор тимчасового утримання на Манхеттені, де містяться представники бізнесу, медицини, юриспруденції, а також "верхівка" мафії.
Урядовий літак США з В.Бутом на борту вилетів з Бангкока 16 листопада в 13:27 за місцевим часом (8:27 за київським). Близько 50 співробітників місцевих силових органів, включаючи снайперів, забезпечували безпечну передачу російського бізнесмена американській владі. В.Бута на шляху в США супроводжували шість співробітників американського Управління з контролю за наркотиками.
Напередодні уряд Таїланду задовольнив запит США про екстрадицію В.Бута, якого на Заході охрестили "Торговець смертю". У США росіянин постане перед судом за інкримінованими йому звинуваченнями, в тому числі, у нелегальному продажу зброї режимам і воюючим угрупуванням в Африці і на Близькому Сході. Максимальне покарання, яке він може отримати, - довічне ув'язнення.
В.Бут був затриманий 6 березня 2008 р. в одному з готелів Бангкока в результаті операції американських спецслужб. Як стверджує прокуратура США, В.Бут домовлявся про постачання зброї з агентами антинаркотичного відомства США, які грали роль представників колумбійського екстремістського руху FARC. Ордер на його арешт був виданий тайським судом за запитом США. За даними Організації Об'єднаних Націй (ООН) та Міністерства фінансів США, В.Бут і його партнери причетні до нелегальних постачань зброї до Афганістану, Анголи, Демократичної Республіки Конго, Ліберії, Руанди, Сьєрра-Леоне і Судану. У 2002 р. бельгійська влада звинуватила В.Бута в постачаннях зброї руху "Талібан" і терористам з "Аль-Каїди". Прокуратура США 6 травня 2008 р.пред'явила В.Буту звинувачення в тероризмі за чотирма пунктами.