ua en ru

У Буркіна-Фасо політичні сили домовилися про формування перехідного уряду

У Буркіна-Фасо політичні сили домовилися про формування перехідного уряду
У Буркіна-Фасо військове командування, опозиційні партії, громадські та релігійні лідери дійшли згоди щодо принципів формування перехідного уряду після перевороту, змусив піти у відставку Президента Блеза Компаоре.

У Буркіна-Фасо військове командування, опозиційні партії, громадські та релігійні лідери дійшли згоди щодо принципів формування перехідного уряду після перевороту, змусив піти у відставку Президента Блеза Компаоре. Про це повідомляє Reuters.

Нова влада, як передбачається, поверне країну до цивільного правління та підготує її до проведення виборів наприкінці наступного року.

Перехідним урядом будуть керувати цивільні особи. Новий глава держави, якому не буде дозволено участь у наступних виборах, буде обраний спеціальною колегією, що складається з восьми релігійних та традиційних лідерів і п'яти членів, які представляють армію, структури опозиції та громадянського суспільства.

Згідно з прийнятим документом, законодавчу владу тимчасово здійснюватиме складається з 90 членів Національний перехідний рада. Він буде складатися з 30 представників опозиції і по 25 - представляють структури громадянського суспільства і армії. Інші 10 місць будуть делегуватися іншими політичними партіями, в тому числі колишньої правлячої коаліції Компаоре, яка не брала участь у переговорах.

Як очікується, підполковник Ісаак Зида, оголосив себе главою держави 1 листопада, неодноразово обіцяв передати владу цивільним, введе в дію документ про перехід влади протягом декількох днів.

Політична криза вибухнула в Буркіна-Фасо після того, як наприкінці жовтня влада спробувала внести зміни до Конституції, які б дозволили Компаоре, який перебував у владі 28 років, домагатися переобрання в наступному році. Опозиція організувала масові протести, після чого Компаоре був змушений подати у відставку і оголосити про проведення виборів протягом 90 днів.

На тлі заворушень керівництво республікою взяв на себе командуючий Збройними силами Оноре Траоре. Потім новим тимчасовим Президентом став підполковник Зида, який раніше був начальником охорони глави держави. Сам Компаоре разом з родиною втік у Кот-Д'івуар. Африканський союз минулого тижня відвів Буркіна-Фасо двотижневий термін на відновлення цивільного правління.