ua en ru

У Болівії заарештовано екс-главу служби по боротьбі з незаконною наркоторгівлею за підозрою в торгівлі наркотиками

Колишній глава поліції Болівії по боротьбі з незаконною наркоторгівлею генерал Рене Санабія арештований в Панамі за підозрою в торгівлі наркотиками. Його арешт стався 24 лютого, проте широкій громадськості повідомили про це тільки зараз. Генерал зараз виданий США, оскільки його звинувачують в контрабанді наркотиків в цю країну. Там його і будуть судити, передає РБК з посиланням на BBC.
Р.Санабія очолював службу МВС Болівії з протидії незаконній наркоторгівлі до 2009 р., а зараз він - один з радників уряду цієї країни з питань розвідки. Раніше в Болівії були арештовані ще троє начальників поліції вищої ланки, які, імовірно, сприяли Р.Санабія в переправленні наркотиків в США.
Як заявив глава болівійського МВС Сача лорент, Р.Санабія прибув недавно в Панаму з метою організувати чергову відправку кокаїну в Північну Америку. У листопаді 2010 р., як вважає слідство, під його керівництвом у США було переправлено 144 кг наркотиків. За словами болівійського глави МВС, 28 лютого відомство запросить американських колег про всі деталі справи відносно заарештованого. Не виключено, що він пізніше буде виданий Болівії.
Нагадаємо, в 2008 р. болівійський президент Ево Моралес вигнав з країни місію американського управління з боротьби з наркотиками (DEA). На думку глави Болівії, підрозділ цього правоохоронного органу США тоді займалося підтримкою опозиційних партій. Припинення місії DEA в Болівії викликало різку критику з боку Вашингтона. Болівія займає третє місце в списку країн - провідних виробників коки після Перу і Колумбії. Е.Моралес, який сам колись займався вирощуванням цієї рослини, підтримує використання його листя в медичних цілях, однак заявляє, що робить все від нього залежне для боротьби з незаконним виробництвом кокаїну.