ua en ru

У найближчі декілька років виробники сталі зіткнуться з підвищеною волатільністю цін, - учасник ринку

У найближчі декілька років виробники сталі зіткнуться з підвищеною волатільністю цін унаслідок розвитку короткострокового ціноутворення на ринках залізняку і вугілля і будуть вимушені переходити на короткострокові методи формування цін в відносинах зі своїми споживачами. Таку думку висловив гендиректор "Метінвесту" Ігор Сирий, пише «Комерсант-Україна».

«При цьому, як я припускаю, очікується активний розвиток фінансових інструментів для хеджування цінових ризиків. Судячи з усього, маржа в ланцюжку створення вартості виробництва сталі ще декілька років належатиме сировині, але в середньостроковій перспективі очікується поступовий перерозподіл маржі на користь металургів у міру запуску нових проектів і зниження цін на сировину, а також збільшення завантаження потужностей по виробництву сталі в світі», - сказав він.

«На думку аналітиків, світовий попит на сталь в найближчі декілька років збільшуватиметься в середньому на 5-6% на рік в основному за рахунок його зростання в країнах, що розвиваються, під впливом процесів індустріалізації і урбанізації. Завантаження потужностей з виробництва сталі в світі все ще знаходиться на низькому рівні, проте буде поступове рости і в середньостроковій перспективі досягне 80%. Швидше за все, ціни на сталь протягом найближчих років визначатимуться в основному рівнем витрат унаслідок високої вартості сировини, включаючи залізняк і коксівнивне вугілля. Проте можлива зміна балансу ринків сировини і зниження цін на нього через збільшення пропозиції, що, ймовірно, знизить вплив чинника собівартості у формуванні ринкових цін на сталь на користь балансу попиту і пропозиції», - відзначив І.Сирий.