ua en ru

У Бельгії розкрили діамантову аферу на 10 млн євро

У Бельгії розкрито найбільшу за останні роки діамантову аферу. Викрадення директора із продажу алмазної компанії Kiran Gems BVBA Прасханта Блахані заради отримання дорогоцінних каменів виявилося інсценуванням: топ-менеджер і його безпосередні керівники були із грабіжниками у змові.

У Бельгії розкрито найбільшу за останні роки діамантову аферу. Викрадення директора із продажу алмазної компанії Kiran Gems BVBA Прасханта Блахані заради отримання дорогоцінних каменів виявилося інсценуванням: топ-менеджер і його безпосередні керівники були із грабіжниками у змові. Про це пишуть бельгійські ЗМІ.

Інцидент з викраденням Блахані стався 11 жовтня 2012 р. в Антверпені - світовому центрі обробки і торгівлі діамантами. До будинку одного з директорів Kiran Gems увірвалися три людини, які взяли в заручники його дружину і змусили спустошити сховища компанії в Алмазному кварталі Антверпена.

Загальна вартість викрадених діамантів оцінювалася у 13 млн дол., або близько 9,9 млн євро. Розслідування, розпочате бельгійською поліцією, показало, що організатором викрадення був сам Блахані. Йому допомагав невідомий індієць, який найняв уродженця Вірменії для виконання "викрадення". Той, своєю чергою, взяв у помічники двох чеченців.

Троє нальотчиків інсценізували взяття в заручники Блахані та його дружини. Про це стало відомо завдяки поведінці одного із чеченців, який, дізнавшись, що здобич оцінювалася в мільйони євро, вимагав від організаторів махінації збільшити його частку і зрештою привернув увагу поліції.

Читайте також: У Парижі пограбовано алмазний бутік De Beers (фото)

Всі співучасники злочину були арештовані в період із 22 по 29 липня. Четверо з них на даний час знаходяться під арештом і вже дають свідчення. Посередник індійського походження був затриманий 30 липня в голландському аеропорту "Схіпхол" (Амстердам). Вирішується питання про його екстрадицію до Бельгії.

Велика частина викрадених цінностей (на суму близько 8,5 млн дол.) була повернута власникам у результаті поліцейського рейду в Антверпені 31 липня 2013 р.