ua en ru

У Бангладеш 152 учасника заколоту прикордонників засуджені до смертної кари

У Бангладеш 152 людини, визнаних винними в участі в заколоті прикордонників у 2009 р., засуджені до смертної кари. Про це повідомляє Associated Press. Ще 157 осіб були засуджені до довічних тюремних термінів, а 271 людина виправданий. Читання судового вердикту триває.

Оголошення вироку проходить в умовах підвищеної безпеки в м. Дакка. Всього на лаві підсудних опинилися 846 осіб, обвинувачених у причетності до подій 2009 р., коли співробітники підрозділу "Бангладешські стрілки" захопили штаб-квартиру своїх військ, взявши в заручники офіцерський склад.

Масовість процесу викликала невдоволення правозахисних організацій, що ставлять під сумнів його справедливість і об'єктивність. За даними правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), масштабність процесу не сприяє реалізації правосуддя.

Представники групи наполягають на необхідності більш ретельного і достовірного розслідування обставин події. HRW стверджує, що в ході слідства стосовно підозрюваних застосовувалися тортури, які допомагали "вибити" з них свідчення і визнання. Щонайменше 74 людини з числа підозрюваних померли у в'язниці ще на стадії слідства. Ув'язнені були позбавлені можливості зустрічатися з адвокатами, а деякі з них не були проінформовані про висунуті проти них звинувачення і доказах провини.

В результаті заколоту прикордонників у м. Дакка загинуло щонайменше 74 людини, 57 з яких були представниками військового командування. Заколот був організований співробітниками підрозділу прикордонників "Бангладешські стрілки" 25 лютого 2009 р. Незадоволені умовами служби прикордонники захопили в Дацці штаб-квартиру своїх військ з вищими офіцерами, коли ті проводили нараду. У заручниках опинилися 168 офіцерів. Одночасно були захоплені довколишній торговий центр і школа з учнями. Щоб припинити кровопролиття, влада обіцяла учасникам бунту амністію, але цю пропозицію було скасовано після того, як десятки тіл військовослужбовців були виявлені в братських могилах та каналізаційних мережах.

У 2009 р. військове формування "Бангладешські стрілки" налічували близько 65 тис. військовослужбовців, зайнятих переважно охороною кордонів. Основною причиною невдоволення, що вилився в результаті радикальні дії, став значний розрив в добробуті між старшими офіцерами і нижчими чинами, а також методи поводження командирів з підлеглими. Переважна більшість заколотників - рядовий і сержантський склад.