ua en ru

Києво-Печерський заповідник і "Софія Київська" за рахунок виділених в 2011-2012 рр. коштів відреставрували лише 1% предметів, - Рахункова палата

Києво-Печерський заповідник і "Софія Київська" за рахунок виділених в 2011-2012 рр. коштів відреставрували лише 1% предметів від певної заповідниками потреби. За таких умов створюються ризики втрати музейних цінностей світового значення, повідомляє прес-служба Рахункової палати.

У відомстві зазначили, що в незадовільному та аварійному стані перебувають більше третини пам'ятників "Софії Київської" та майже чверть "Києво-Печерської лаври".

"В обох заповідниках експонується лише близько 5% предметів основних музейних фондів, що є обмеженням прав громадян на доступ до культурних цінностей. При цьому в оренду і навіть безоплатне користування здається від 30 до 80% площі обох об'єктів", - йдеться в повідомленні Рахункової палати.

Відомство зазначає, що внаслідок неналежного виконання Мінкультури своїх основних функцій у повному обсязі до цього часу до державного реєстру нерухомих пам'яток України не внесені пам'ятки архітектурного ансамблю Софійського собору та комплексу споруд Києво-Печерської лаври, які мають виняткове значення для світової культури і ще у 1990 р. включені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Рахункова палата повідомляє, що порушуючи вимоги закону України "Про охорону культурної спадщини", згідно з якими кожна пам'ятка має майнову цінність, яка обчислюється у гривнях, заповідник "Києво-Печерська лавра" провів грошову оцінку 60%, а "Софія Київська" - менше 13% пам'яток.

"Мінкультури та заповідник "Києво-Печерська лавра" не вживають достатніх заходів для повернення п'яти музейних експонатів, переданих понад 20 років тому в тимчасове користування (на виставку). А викрадені з цього заповідника інші п'ять музейних предметів, з-поміж яких дві ікони кінця ХІХ ст., досі не внесено до каталогу культурних цінностей, викрадених з державних музеїв, заповідників, установ та приватних колекцій", - зазначає Рахункова палата.

Нагадаємо, станом на 1 січня 2012 р. на державному обліку в Україні перебувають понад 140 тис. нерухомих пам'яток культурної спадщини.

Читайте також: Система використання коштів судового збору в Україні вимагає перегляду, - Рахункова палата