ua en ru

В АПУ розглядають кандидатуру генерала Олександра Кіхтенка на посаду голови ДонОДА замість Тарути, - ЗМІ

В Адміністрації Президента України розглядають кандидатуру генерала Олександра Кіхтенка на посаду голови Донецької обласної державної адміністрації замість Сергія Тарути.

В Адміністрації Президента України розглядають кандидатуру генерала Олександра Кіхтенка на посаду голови Донецької обласної державної адміністрації замість Сергія Тарути. Про це повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на свої джерела.

Кіхтенко іде першим номером у партії "Сила і честь", голова якої Ігор Смешко напередодні був призначений радником Президента, головою новоствореного Комітету з питань розвідки при Президенті України.

Кіхтенко в 2001 р. став першим заступником командувача Внутрішніми військами України, начальником штабу Внутрішніх військ. З лютого 2005 р. - командувач Внутрішніми військами України, генерал-полковник (березень 2006 року). Військове звання генерал армії Кіхтенку було присвоєно указом Президента Віктора Ющенка від 23 серпня 2008 р.

8 жовтня 2014 р. про наміри змінити губернатора Донецької області заявив радник Президента України Юрій Луценко.

При цьому в Адміністрації Президента України агентству РБК-Україна не підтвердили цю інформацію. "Я вам цієї інформації підтвердити не можу, бо у мене немає відповідних документів. І взагалі, я про це нічого не знаю і нічого не чув, чесно", - заявив РБК-Україна представник АПУ.

В Донецькій обласній державній адміністрації визнали заяву Луценка маячнею. "Що в голові Юрія Луценка, відомо одному йому. Його слова були для нас новиною. А взагалі, це право Президента вирішувати такі питання, а вже точно не його радника", - заявив РБК-Україна представник ДонОДА.

Нічого не знають і не чули про можливе звільнення Тарути і в пропрезидентській парламентській фракції "Удар". "Вперше чую", - заявив у коментарі РБК-Україна нардеп Сергій Каплін. "Нічого про це не знаю", - повідомив Валерій Карпунцов.

У свою чергу політолог Володимир Фесенко впевнений, що немає диму без вогню. "Тут потрібно розуміти психологію Юрія Луценка. Він не тільки політик, але і людина з інстинктами журналіста, який схильний передавати достовірну інформацію", - вважає експерт.

На його думку, питання зміни Сергія Тарути на цій посаді назріло вже давно, оскільки він "слабкий" губернатор - нинішній голова ОДА не зміг погасити конфлікт у регіоні, оскільки не вжив необхідних рішучих дій.

"Те, що Тарута - слабкий губернатор, - було зрозуміло ще з весни. Але, мабуть, не було йому прийнятної альтернативи. Однак емоційні, суперечливі і навіть панічні заяви Тарути в останні тижні говорять про те, що він не цілком дієздатний і не контролює ситуацію", - підкреслює Фесенко.

При цьому, за словами експерта, до недавнього часу Тарута був компромісною фігурою, і влада сподівалася, що він з допомогою бізнесмена Ріната Ахметова зможе позитивно вплинути на ситуацію в регіоні.

Підводячи підсумок вищесказаного, політолог висловив упевненість, що заміна голови Донецької ОДА дійсно готується, а Луценко просто озвучив ці плани.

Зазначимо також, що Тарута зараз балотується кандидатом у депутати Верховної Ради як самовисуванець.