ua en ru

В "Альфа-Груп" заявляють про нарощування інвестицій у європейські енергетичні активи

Завершено оформлення операції з продажу нафтогазового бізнесу німецьким енергетичним концерном RWE групі LetterOne, що належить акціонеру "Альфа-Груп" Михайла Фрідмана.

"Дочірнє підприємство концерну RWE Dea було продано за 5,1 млрд євро. RWE Dea AG продана за 4,5 млрд євро, 600 млн євро з цієї суми підуть на погашення заборгованості компанії. На купівлю Dea претендували також - німецька Wintershall і держінвестфонд Катару. Спочатку компанію оцінювали в 4-7 млрд євро (5,4-9,5 млрд доларів)", - йдеться в повідомленні.

Угода розглядалася наглядовою радою RWE і регуляторами в декількох країнах. В середині березня у зв'язку з кризою в Україні і подіями в Криму влада Німеччини заявила, що зберігає за собою принципове право перевірити доцільність, зокрема, продажу Dea LetterOne.

Згідно із законом про зовнішню торгівлю, уряд ФРН, коли мова йде про іноземних інвесторів, може при певних обставинах накласти вето на угоду. Це може відбутися в тому випадку, якщо інвестор набуває понад 25% акцій, що в свою чергу створить ймовірність загрози "стратегічній інфраструктурі" або "громадській безпеці".

В результаті роботи спеціально створеної комісії при Бундестазі група LetterOne і консорціум "Альфа-Груп" кваліфіковані як відповідний міжнародний інвестор. Як наслідок Уряд ФРН не бачить проблем у співпраці з групою.

Для люксембурзької LetterOne купівля Dea стане першою стратегічною інвестицією. На базі Dea компанія має намір розвивати платформу для розвитку нафтогазового бізнесу "Альфа-Груп". Протягом 3-5 років L1 Energy планує вкласти в енергетичні активи до 20 млрд доларів.

LetterOne Energy має доступ до постійного капіталу, який планується спрямовувати в довгострокові інвестиції в розвідку і видобуток нафти і газу, нефтесервисы, нафтогазову інфраструктуру та інші проекти. Планується або здійснювати 100-відсоткові поглинання, або купувати стратегічні пакети акцій у компаніях, де застосування ресурсів, досвіду і можливостей L1 Energy буде сприяти зростанню бізнесу.

RWE Dea веде видобуток нафти і газу в Німеччині, Великобританії, Норвегії, Єгипті та Данії. Компанія веде розвідку в Алжирі, Ірландії, Лівії, Мавританії, Польщі, Тринідаді і Тобаго і Туркменії, а також управляє потужностями зі зберігання газу в Німеччині. За власними даними RWE Dea, за підсумками 2012 року її запаси склали 122,2 млн куб. м, з них 97 млн куб. м - запаси газу. У минулому році компанія видобула 2,5 млн куб. м газу і 31 млн бар. нафти.