ua en ru

В Алчевську відновлено теплопостачання для понад 60% жителів

В Алчевську в новорічну ніч ледь не повторилася аварія 2006 року. Про це повідомляє спільнота "Алчевськ Online" в соцмережі "ВКонтакте".

Зупинка котелень міста сталася в умовах низьких температур зовнішнього повітря, йдеться в заяві на сайті Алчевської міськради.

Без тепла в новорічну ніч залишилися 200 будинків у "Старому районі".

Півтори години, з 18:30 до 20:00, практично все місто із системами життєзабезпечення, в тому числі й котельними, залишалося без електропостачання. Потім почалося поетапне включення електроенергії східної частині міста, що дозволило запустити котельню "Східна", а також тутешні автономні котельні.

Пізніше, в нічний час доби із 31 грудня на 1 січня, послідував повторний перепад напруги, який призвів до аварійної зупинки котельні "Заводська".

Через відключення електроенергії вимкнулися насоси на обох котельнях. На "Восточній" світло ввімкнулося, і котельню вдалося запустити. А ось "Заводська" не запущена досі. Вона обслуговує майже 300 будинків у старій частині міста. З усіх 300 будинків 200 будинкам комунальники не встигли злити воду.

Враховуючи, що температура вночі опускалася нижче мінус 20 градусів, системи в них замерзли. Таким чином, без опалення залишилися 200 будинків або (у зв'язку з тим, що будинки у старій частині Алчевська двох- і п'ятиповерхові) близько 20% населення міста (переважно пенсіонери, колишні працівники містоутворюючих підприємств).

Нинішня аварія дуже схожа на трагедію 2006 р. Єдина відмінність - зараз успішно запустилася котельня "Восточная", яка обслуговує "Новий район".

Тоді через аварію спочатку на котельні "Восточная", яка обслуговує нову частину міста, потім - на котельні "Заводська", що забезпечує теплом старий район, без теплопостачання залишилося все стотисячне місто - приблизно 800 будинків. На цей раз біда прийшла тільки до старого району.

У 2006 р. Алчевськ від наслідків катастрофи рятувала вся Україна. Системи опалення відновлювали бригади з практично всіх областей: від Львівської до Дніпропетровської. Алчевських дітей масово евакуювали у здравниці західної України і Криму. Але навіть, незважаючи на це, ліквідувати надзвичайну ситуацію, якій був привласнений загальнодержавний рівень, вдалося тільки через місяць. Справитися з наслідками катастрофи - тільки через рік.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що в Алчевську бойовики захопили будівлю банку.

За матеріалами: група "Алчевськ Online" у "ВКонтакте".