ua en ru

У 2014 році індекс недоступності житла зріс удвічі

На початку 2014 року Будиночок писав про індекс недоступності житла. До кінця цього, в усіх відношеннях дуже складного року ми вирішили з'ясувати, як змінився цей показник. І наскільки сьогодні недоступне житло для киян.Як ми пам'ятаємо, індекс недоступності житла являє собою співвідношення середньої вартості квартири до середньої заробітної плати і дорівнює кількості років, сума зарплат за які без вирахування інших витрат необхідна для покупки квартири. На початку 2014 року індекс недоступності в Києві коливався від 7 до 16,4 залежно від типу житла.

На початку 2014 року Будиночок писав про індекс недоступності житла. До кінця цього, в усіх відношеннях дуже складного року ми вирішили з'ясувати, як змінився цей показник. І наскільки сьогодні недоступне житло для киян.

Як ми пам'ятаємо, індекс недоступності житла являє собою співвідношення середньої вартості квартири до середньої заробітної плати і дорівнює кількості років, сума зарплат за які без вирахування інших витрат необхідна для покупки квартири. На початку 2014 року індекс недоступності в Києві коливався від 7 до 16,4 залежно від типу житла.

За рік ціни на квартири в Києві істотно змінилися і в доларовому і в гривневому еквіваленті.
Так, за даними Domik.ua середня вартість квадратного метра квартири в Києві в доларах з початку року впала на 18,2% і складає $1390. При цьому, на тлі прогресуючої девальвації національної валюти, вартість квадратного метра в гривні з початку року зросла на 64% і становить 22310 грн.

Середня заробітна плата в столиці з січня по жовтень (дані за листопад ще не опубліковані) зросла з 4783 до 5427 грн. Тут варто враховувати, що мова йде виключно про офіційної заробітної плати - який її рівень, враховуючи виплати «в конвертах», можна тільки здогадуватися.

Отже, за основу розрахунку ми беремо однокімнатну квартиру в Києві площею 40 квадратних метрів - це відносно комфортне житло для сім'ї з двох чоловік без дітей. Усереднена вартість такої квартири в столиці складе 892 400 грн. При заробітній платі 65124 грн в рік (5427x12) індекс недоступності складе 13,7 - тобто середньостатистичному мешканцю Києва, щоб придбати квартиру , потрібно працювати вже близько 14 років, нічого не витрачаючи.

Якщо ж виходити з європейської практики розрахунку індексу недоступності, де за основу береться квартира в новобудові площею 70 квадратних метрів, цифра буде вже трохи інший. Вартість житла в новобудовах Києва істотно коливається залежно від розташування, класу, ступеня готовності об'єкта і надійності будівельної компанії. Вартість квадратного метра квартири без ремонту у вже введених в експлуатацію новобудовах від забудовників з хорошою репутацією становить близько 20000 грн. Тобто, загальна вартість квартири - близько 1,4 млн грн. Відповідно, індекс недоступності - 21,5 (1400000/65124).

Таким чином, можемо констатувати, що в 2014 році індекс недоступності житла виріс майже в 2 рази - приблизно на стільки, на скільки за той же період знецінилася гривня. І це при постійно знижуються доларових цінах.
На жаль, враховуючи існуючий стан економіки та банківської системи України, на поліпшення ситуації в найближчій перспективі розраховувати не доводиться.
Джерело: domik.ua