ua en ru

У 2013 р. в Україні може бути надвиробництво цукру і гречки, - експерти

У 2013 р. в Україні може бути надвиробництво цукру і гречки, що призведе до зниження закупівельних цін на ці товари в наступному маркетинговому році (МР). Щоб зберегти привабливість цих товарних груп, аграріям варто дещо скоротити їх виробництва в поточному МР, вважають експерти, відзначаючи, що в будь-якому випадку цукру і гречки вистачить для задоволення внутрішнього попиту.

Так, керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник зазначила, що скорочення посівів цукрового буряка є необхідним кроком, оскільки через перевиробництво цукру ціна на нього стала занадто низькою і невигідною для виробників. «Продовження такої ситуації стане для галузі гнітючим. А що стосується внутрішнього забезпечення, то у нас є перехідні залишки на рівні 1 млн тонн. Плюс майбутній урожай. Внутрішня ж потреба становить 1,8 млн тонн. Звичайно, цукру буде достатньо. Така ж ситуація з гречкою. Вже два роки спостерігається перевиробництво, і її нікуди дівати. І цього року цих круп теж вистачить для українців. Тому все, що зроблено Мінагрополітики, цілком правильно з точки зору економічних розрахунків», - сказала Колесник.

У свою чергу, аналітик Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький підкреслив, що, з точки зору ринку, цукрова галузь стала розбалансованою через надвиробництво. Тому, щоб виправити ситуацію, необхідно зменшувати виробництво цукру. «Ринок показує, що цукрового буряка потрібно менше сіяти. Тоді він поступово збалансується. Разом з тим, завдяки використанню високопродуктивного насіння, зростає її врожайність. І, як наслідок, зменшуються площі посіву. Якщо ж говорити про внутрішній ринок, то поки немає ніяких підстав для паніки з приводу зменшення виробництва цукру. Його вистачить для всіх українців», - зазначив Заблоцький.

Те ж, за його словами, стосується і гречки. Ринок показує, що рівень споживання цих круп нижче, ніж їх виробництво. Тому, на думку аналітика, не потрібно збільшувати виробництво цих круп. А наявної гречки і майбутнього врожаю буде достатньо для споживання, підкреслив Заблоцький.

Читайте також: Цього року Україна буде повністю забезпечена цукром та гречкою, - МінАП