ua en ru

У 2012 р. країни БРІК будуть лідерами світового зростання, а США боротимуться з наслідками європейської кризи, - PwC

У 2012 р. країни БРІК як і раніше будуть локомотивом світового економічного зростання і темпи зростання в цих країнах будуть вищими, ніж у країн з розвиненою економікою. Такий прогноз оприлюднила міжнародна консалтингова компанія PwC, повідомляє "Росія 24".

Аналітики зазначають, що кінець 2011 р. охарактеризувався уповільненням темпів зростання, але ці країни мають непоганий потенціал застосування заходів бюджетної та грошової політики для підтримки темпів зростання в приватному секторі економіки.
Серед ключових можливостей для країн БРІК відзначається ослаблення інфляційного тиску і зниження процентних ставок, урядові реформи, спрямовані на підтримку національної економіки, що триває стабільний приплив довгострокових іноземних інвестицій.

Серед загроз аналітики відзначають зниження темпів економічного зростання порівняно з 2010 р., викликане внутрішніми і зовнішніми факторами, відтік капіталу і нестабільність обмінного курсу національних валют, політичну нестабільність у зв'язку з наближенням виборів в Росії.

Що стосується США, то аналітики PwC очікують, що в найближчі два роки процентні ставки залишаться низькими, а зростання зайнятості та індексів споживчої довіри сприятимуть зростанню в приватному секторі в 2012 р. в результаті зростаючого попиту. Проте боргова криза в єврозоні створює основний ризик для економічного росту США, особливо якщо ця криза торкнеться світової банківської системи. "Як і раніше невирішеною проблемою є прийняття переконливого плану зі зниження бюджетного дефіциту. Оскільки основна увага прикута до президентських виборів в листопаді, малоймовірно, що які-небудь великі реформи будуть розпочаті до їх закінчення", - зазначають аналітики.

Серед можливостей для США вони визначили відновлення на ринку зайнятості, зміцнення споживчої впевненості та ділової активності і низькі процентні ставки в середньостроковій перспективі.

Серед загроз числяться негативні фінансові наслідки боргової кризи в єврозоні, зростання обмінного курсу долара до євро і зниження попиту на американські товари/послуги в єврозоні та відсутність впевненості в середньостроковій перспективі щодо вирішення проблеми бюджетного дефіциту.