ua en ru

У 2012 р. рецесія неминуча, - експерт

Перспективи розвитку світової економіки в 2012 році зрозумілі: нічого хорошого чекати не доводиться. Рецесія в Європі, в кращому випадку ледве помітне зростання в США і різке його падіння в Китаї. Азіатським економікам загрожують ризики з КНР, Латинській Америці потрібно побоюватися наслідків зниження цін на сировину, загрози Центральній та Східній Європі йдуть із зони євро. Так вважає професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні.

За його словами, наступ рецесії в зоні євро, виходячи з нинішньої ситуації, сумніву не підлягає. Для економіки США криза в зоні євро також загрожує значними ризиками.

«Що ж стосується інших високорозвинених економік, то Великобританія зіткнеться із другою хвилею рецесії з огляду на те, що передчасна консолідація бюджету та ризики, що надходять із зони євро підривають її економічне зростання. У Японії економічний підйом вже захлинувся через те, що слабкі уряди цієї країни втратили можливість провести структурні реформи. Одночасно проявилися недоліки китайської моделі економічного зростання. Падіння цін на нерухомість викликає ланцюгову реакцію, яка негативно впливає на забудовників, інвестиції і доходи держави», - зазначає Рубіні.

Він також говорить, що постійне відкладання важких економічних, фінансових та податкових реформ в США, Європі і Японії частково призвело до ускладнення ситуації. Крім того, на думку професора, додаткові ризики для підйому економіки може генерувати громадська та політична нестабільність, так як нерівність сприяє наростанню протестних настроїв по всьому світу.

«Одночасно залишається дуже великим розкид в плані рівноваги платіжних балансів найважливіших країн. Наведення порядку в цьому напрямку передбачає скорочення внутрішнього попиту в схильних до зайвої щедрості державах, що мають великий дефіцит платіжного балансу, а також зменшення профіциту торгового балансу шляхом номінального і реального подорожчання валюти в тих країнах, де економлять занадто сильно. Однак це коректування відносних цін зупинилося з огляду на те, що країни з профіцитом торгового балансу противляться подорожчанню своєї валюти і замість цього нав'язують державам, які мають дефіцит торгового балансу, дефляційну рецесію. Все це призводить до розв'язування валютних боїв, які ведуться на різних фронтах: шляхом курсових інтервенцій, кількісної лібералізації та контролю за припливом капіталу. На тлі ослаблення в 2012 році глобального економічного зростання ці битви цілком можуть перерости в торговельні війни», - висловив побоювання Нуріель Рубіні.

Він зазначив, що запас можливих альтернатив у політиків добігає кінця. Здешевлення валюти можна назвати грою з нульовою сумою, тому що не всі країни можуть одночасно здешевити валюту і підняти свій експорт. Грошова політика піддасться лібералізації, якщо в розвинених країнах інфляція стане питанням, що має другорядне значення. Проте ефективність грошової політики знижується. Одночасно за рахунок зростання дефіцитів і боргового навантаження, а також нових правил оподаткування в Європі заганяється в рамки і фіскальна політика. Це може призвести до того, що коли-небудь на зміну нинішній практиці, коли проблеми кредитоспроможності пом'якшуються наданням позик і свіжої ліквідності, прийде необхідність проведення хворобливою і, можливо, невпорядкованою реструктуризації, вважає Рубіні.

Він каже, що повернення до потужного і впевненого економічного зростання було б важкою справою навіть тоді, якби одночасно не доводилося вирішувати завдання скорочення боргів і констатувати катастрофічну нестачу «політичних боєприпасів». Однак це саме той виклик, перед яким в 2012 році постане тендітна економіка, що втратила рівновагу.