ua en ru

У 2011 р. зростання українського фондового ринку досягне 40%, - прогноз

У наступному році висхідний тренд на українському фондовому ринку продовжиться і за підсумками 2011 р. буде реалістичним досягнення зростання в 40%. Про це під час інтернет-конференції на тему «Фондовий ринок: підсумки 2010 року та плани на 2011 рік» повідомив Руслан Балабан, провідний спеціаліст з ризик-менеджменту інвестиційної компанії Dragon Capital.

Говорячи про прогноз зростання фондового ринку на наступний рік Р.Балабан сказав: «Протягом останніх п'яти років на фондовому ринку спостерігалася тенденція зростання або падіння зі зміною в більш ніж 40%. У період з 2005 по 2009 рр. український ринок демонстрував стабільне зростання три роки поспіль (2005-2007 рр.), потім один рік падіння під час світової фінансової кризи (2008 р.) та відновлення (2009 р.). 2010 р. не став винятком. З початку цього року наш ринок виріс на 59% (станом на 23 грудня). Це до речі, повністю відповідає прогнозу аналітиків компанії Dragon Capital: у січні 2010 р. ми прогнозували, що за рік ринок зросте на +61%. Ми очікуємо, що наступного року висхідний тренд на українському фондовому ринку продовжиться і що зростання в 40% за підсумками 2011 р. реалістично досяжне».

«Технічний аналіз також говорить про подібний розвиток ситуації на ринку в наступному році. Первісною оцінкою для ринку стане подолання історичного максимуму в районі 2600 пунктів. Після успішного подолання даного рівня, цільовою відміткою індексу стане 3300 пунктів, тобто від поточних рівнів це складе зростання близько 43%», - додав фахівець.

Щодо компаній, акції яких можуть "вистрілити" в 2011 р. Р.Балабан сказав: «Фундаментально будуть сильні компанії з галузі сільського господарства, фінансового сектора і машинобудування. Істотний попит на акції емітентів буде виникати в світлі майбутньої приватизації в ряді галузей, але тільки на ті об'єкти, де очікується реальна конкуренція покупців. У цілому, розстановка сил на ринку акцій принципово не зміниться, якщо не відбудеться якихось кардинальних подій».

«Основний фактор зростання нашого фондового ринку в 2010 р. - відновлення попиту на українську продукцію на зовнішніх ринках. Так, машинобудування в основному зобов'язане високому попиту на продукцію в країнах СНД, а також зростанню попиту в Азії і на Близькому Сході. Світове пожвавлення попиту на певні товарні групи забезпечило гарні показники зростання в окремих сегментах сільського господарства, таких як масложирова промисловість. Так, урожай олійних культур в Україні не постраждав під час літньої посухи так сильно, як, наприклад, зернові. Крім того, виробники цієї продукції не обмежені квотами на експорт. Це сприяло зростанню інтересу інвесторів до даного сегменту», - додав він.

Крім того, Р.Балабан зробив прогноз курсу гривні. «Різких стрибків курсу ми не очікуємо, але потрібно бути готовим до коливань у межах 1-2%, тобто в діапазоні 7,8-8,1 грн/дол. Українці вже стали менш сприйнятливі до курсових коливань. Недавні коливання на валютному ринку не викликали відтік банківських депозитів і не привели до переказу коштів на валютні рахунки, як було в минулому році. На нашу думку, це дозволить центральному банку проводити більш гнучку курсову політику, хоча час покаже, наскільки НБУ готовий послабити контроль над рухом курсу. У будь-якому разі, Нацбанк буде особливо обережним з психологічно важливими рівнями, такими як 8 грн/дол.», - заявив фахівець Dragon Capital.