ua en ru

УЗА закликає Гройсмана "захистити" Ukrlandfarming від Гонтаревої

УЗА закликає Гройсмана "захистити" Ukrlandfarming від Гонтаревої Фото: Володимир Клименко (джерело фото - еlevatorist.com)

Нацбанк і Ukrlandfarming давно повинні були прийти до компромісного рішення, - Клименко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман повинен втрутитися і "захистити" найбільший національний агрохолдинг Ukrlandfarming від дій голови Нацбанку Валерії Гонтаревої. Про це заявив голова Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко, передають українські ЗМІ.

Зокрема, Клименко висловив здивування "пильною увагою" керівництва НБУ до звичайного господарського спору, який триває в судах кілька років.

"Я не думаю, що президент і прем'єр можуть втрутитися в судовий спір і там використовувати якісь важелі. Але в зв'язку з тим, що у Олега Бахматюка (власник Ukrlandfarming, - ред.) працює дуже багато людей і він розвивав бізнес за рахунок іноземних інвестицій, глава уряду повинен втрутитися в цю ситуацію, оскільки ми говоримо про інвестиції в країну і необхідність створювати робочі місця. Виникла ситуація, за якої Національний банк, який повинен займатися курсовою політикою гривні і т. п., приділяє стільки часу Бахматюку і такому суто господарському спору. Коли гривня в три рази падає, ці зусилля Національного банку в суперечці з Бахматюком, як мінімум, здаються дивними. При цьому, що зусилля НБУ, коли обвалили гривню, були непомітні", - зазначив Клименко.

На його думку, Нацбанк і Ukrlandfarming давно повинні були прийти до компромісного рішення, яке вирішить конфлікт. Клименко зазначає, що реструктуризація заборгованості власників агрохолдингу, позитивно позначиться не тільки на розвитку підприємства, але і аграрної галузі в цілому.

"Я не думаю, що питання Національного банку і Бахматюка повинне було зайти так далеко. Національний банк і Бахматюк повинні були знайти якесь мирове рішення. Тому що сумно спостерігати, як НБУ, який повинен займатися зовсім іншим, раптом зіткнувся з однією з найбільших аграрних компаній", - додав Клименко.

Нагадаємо, власник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк звернувся до президента і прем'єр-міністра з проханням втрутитися в конфлікт з головою Нацбанку Валерією Гонтаревою. Бізнесмен повідомив, що більше 2,5 років його компанія піддається рейдерським, інформаційним і юридичним атакам, а також фінансовому тиску з боку НБУ.

Зокрема, за його словами, Гонтарева, використовуючи службове становище, поширює неправдиву інформацію про акціонерів холдингу, що унеможливлює його роботу. Це завдає збитків компанії, в якій працює 37 тис. осіб, і загрожує економічній стабільності країни, зазначав бізнесмен.

За словами Бахматюка, в 2014 році Нацбанк спровокував створення "дірки" в балансі афілійованих з Ukrlandfarming банків – "Фінансової ініціативи" та Віейбі, потім визнавши їх неплатоспроможними. Незаконність дій НБУ була підтверджена судами трьох інстанцій.

В ході зустрічей з представниками уряду та адміністрації президента керівництво Ukrlandfarming запропонувало план реструктуризації заборгованості холдингу без будь-яких дисконтів з посиленням застави і з зрозумілими економічними термінами. Однак керівництво Нацбанку не погодилось з пропозицією і поширило на своєму сайті та у ЗМІ недостовірну інформацію про заборгованість Бахматюка перед державою на суму понад 38 млрд грн, заявив бізнесмен.