ua en ru

УЗ переходить на самостійне регулювання ціни перевезень у вантажних вагонах

УЗ переходить на самостійне регулювання ціни перевезень у вантажних вагонах Фото: вагони "Укрзалізниця" (facebook.com/JSCUkrzaliznytsia)

Зміни у повному обсязі набудуть чинності з 19 лютого

Публічне акціонерне товариство "Укрзалізниця" переходить на самостійне регулювання ціни перевезень у вантажних вагонах. Про це йдеться в повідомленні прес-служби УЗ.

Повідомляється, що правління УЗ затвердило процедуру визначення плати за використання власних вагонів, а в повному обсязі зміни набудуть чинності з 19 лютого 2018 року. Зазначимо, до цього ціну на послуги перевезення встановлювала держава, але вона, як правило, була значно нижче тієї, яку платять реальні вантажовідправники. За оцінками експертів, обсяг цього ринку може становити до 5 млрд гривень на рік.

Дерегуляція вагонної складової буде впроваджуватися у два етапи. На першому застосовуватиметься формульний розрахунок щоденної оплати за здійснення послуги перевезення у вагонах УЗ. Повідомляється, що ставки плати за використання власних вагонів "Укрзалізниці" будуть нижчими, ніж ринкові. Наприклад, плата за користування напіввагоном складе 542 гривень на добу (без ПДВ), зерновозом - 655 гривень на добу (без ПДВ), критим вагоном - 570 гривень на добу (без ПДВ). Актуалізація цін буде проходити не рідше, ніж раз на три місяці.

На другому етапі впроваджується система щоденних електронних торгів у співпраці з командою "Prozorro. Продажі". Так, на торги буде виставлятися частина порожнього парку. За їхніми результатами буде визначатися ціна для всього парку вагонів за видами на певну дату. Паралельно, за замовленням УЗ, одна з компаній великої четвірки складе свій індекс вартості послуг з перевезення.

Нагадаємо, в жовтні 2017 року тарифи "Укрзалізниці" на вантажоперевезення зросли на 15%. До цього востаннє тарифи на вантажоперевезення змінювалися в квітні 2016 року.