ua en ru

УЗ випробувала нову формулу для закупівлі палива

УЗ випробувала нову формулу для закупівлі палива Фото: "Укрзалізниця" (РБК-Україна)

Були проведені перші успішні тендери

ПАТ "Укрзалізниця" (УЗ) у січні 2018 року провела три успішних тендера на закупівлю палива, які передбачають використання формульного ціноутворення. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Зокрема, за словами першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова, це були перші успішні закупівлі, в яких ціна на товар може змінюватися після проведення аукціону у відповідності з встановленою формулою. Таким чином, формульне ціноутворення дозволяє купувати дизельне паливо за конкурентною ціною, змінювати яку буде можливо з урахуванням об'єктивних показників - світових котирувань на нафтопродукти.

"Ціна на специфічні продукти, як наприклад паливо, змінюється в залежності від світової кон'юнктури. Іноді це може призводити до критичних ситуації, коли держава не може закупити необхідні товари. Коли є можливість скорегувати ціну у відповідності з коливаннями на ринку, це істотно знижує ризик невиконання договору. Використання формули робить такий механізм коригування прозорим. Раніше ціну після аукціону можна було змінити шляхом укладення додаткових угод, проте це часто породжувала корупційні ризики, особливо коли справа доходила до підтвердження зміни світових цін. Тепер єдиний механізм - порахували за формулою і ніяких тобі подвійних трактувань", - зазначив він.

Зазначимо, що формула, яку застосовує "Укрзалізниця", враховує розмір акцизного збору (139,5 євро за 1000 літрів) з урахуванням офіційного курсу української гривні, середнє значення щільності (г/м3) дизельного палива (0,8325), а також маржу учасника. При цьому маржа є незмінною величиною після проведення аукціону, і визначена в тендерній пропозиції постачальника.

У підсумку, за результатами проведених тендерів (UA-2017-11-23-000091-c, UK-2017-11-23-000099-c і RU-2017-11-23-000108-c) ТОВ "АНВИТРЕЙД" повинен поставити "Укрзалізниці" 60 тис. тонн дизельного палива на суму понад 1,7 млрд гривень при умові, що ціна на паливо може змінитися у відповідності з встановленою формулою.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, інвестиції в Публічне акціонерне товариство "Укрзалізниця" в 2018 році перевищать 18 млрд гривень.