ua en ru

Звільнені робітники нафтогазової компанії Казахстану вступили в сутичку з поліцією

Звільнені робітники нафтогазової компанії Казахстану "Озенмунайгаз" (підрозділ компанії "Розвідка Видобуток Казмунайгаз" вступили в сутичку з поліцією в день святкування незалежності Казахстану, повідомляє Reuters. Користувачі Інтернету зіштовхнулися з перебоями в доступі до соціальних мереж, де транслювалася інформація про заворушення.

Reuters також нагадує, що звільнені робітники оголосили страйк через зниження зарплати ще в травні. Страйк тривав три місяці і завершилася звільненням 989 працівників "Озенмунайгаза", розташованого в місті Жанаозен

"Вони щодня збираються на площі, близько 50 осіб. Сьогодні було так само", - сказала по телефону радник акима (глави) Мангістауської області Жанна Ойшібаева. "Міська адміністрація стала на площі ставити юрти, влаштовувати свято для городян ... вони стали обурюватися тому, що народ збирається гуляти. І вони, звільнені, почали кидати в городян кидати каміння", - додала вона.

Генпрокуратура повідомила про "масові заворушення" в 92 - тисячному Жанаозені "внаслідок злочинних дій групи осіб"."У той же час повідомлення, з'явилися в соціальних мережах, про перестрілку і жертви не відповідають дійсності", - йдеться в прес-релізі на сайті прокуратури. Після повідомлень про заворушення користувачі Інтернету в Алма-Аті повідомили про труднощі з доступом до соціальних мереж, включаючи міжнародний Twitter, в тому числі через стільникові мережі. Провайдери не були доступні для коментарів.

"Було зірвано проведення святкових заходів на центральній площі міста, розставлені з нагоди Дня незалежності, юрти і переносна сцена піддалися руйнуванню. Двом співробітникам поліції нанесені тілесні ушкодження", - повідомила Генпрокуратура, не уточнюючи кількість нападників.

У той же час сайт місцевої газети "ЛАДА" повідомив про п'ять постраждалих поліцейських і спалах новорічної ялинки, а також автобуса. Представник Жанаозенской центральної міської лікарні відмовився назвати кількість постраждалих.
Інцидент стався через добу після того, як беззмінний президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв виступив зі святковою промовою, підкресливши збереження в багатій нафтою країні стабільності.

"Розвідка Видобуток Казмунайгаз", чиї акції обертаються на Лондонській біржі, підконтрольна державній нафтогазовій компанії "Казмунайгаз". У жовтні голова ради директорів Алик Айдарбаев сказав, що через страйк робітників "Розвідка Видобуток" може знизити видобуток нафти в 2011 р. більш ніж на мільйон тонн від раніше запланованого обсягу в 13,5 млн т.