ua en ru

Збільшення розрахункових резервів може призвести до втрати капіталів банків України, - УКБС.

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" вважає, що проект положення про формування банками резервів під кредитні ризики потребує істотного доопрацювання, йдеться в повідомленні асоціації. Зокрема, в частині положень щодо здійснення оцінки фінансового стану боржника, класифікації дебіторів, оцінки стану обслуговування позики. А також визначення категорії якості кредитної заборгованості, розширення переліку забезпечення та уточнення критеріїв його оцінки, порядку об'єднання в групи фінансових активів та інші.

Експерти УКБС зазначають, що потребує узгодження з чинним законодавством (особливо податковим) термінологія. А для розробки банками власних методик, проведення автоматизації та тестування процесу розрахунку потрібно встановити перехідний період.

Зазначеним документом передбачено новий підхід до порядку формування резервів банками. Зокрема, проектом пропонується оцінювати кредитні ризики окремо по неістотних та істотних фінансових активах. Що стосується заборгованості, за якою банк має оцінювати кредитний ризик, регулятор пропонує віднести вимоги фінансової установи до фізичних і юридичних осіб по всіх наданих позиках, розміщених депозитах, коштах на кореспондентських рахунках в інших банках.

"Беручи до уваги кардинальність змін, що запроваджуються положенням, особливу увагу необхідно приділити їх впливу на економіку держави. Адже, банки зазнають додаткового тиску щодо докапіталізації в разі збільшення резервів (обсяг яких на 1 лютого 2010 р. становить 65,4 млрд грн)", - зазначає генеральний директор асоціації Галина Оліфер.