ua en ru

Збільшення статутного капіталу ММК ім. Ілліча в 3,7 разу призведе до зниження вартості його акцій, - аналітик

Внаслідок поглинання Метінвестом ММК ім. Ілліча, статутний капітал останнього виросте в 3,7 разів, але це ж приведе і до зниження цін на акції ММК. Таку думку висловив аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Олександр Макаров.

«Акціонери, зареєстровані за станом на 2 серпня 2010 р., матимуть право на участь у додатковій емісії акцій. На зборах 1 липня акціонери прийняли рішення про включення Метінвесту до складу інвесторів, які візьмуть участь у підписці на акції. Метінвест, з урахуванням вже належних йому акцій, у результаті стане власником 75% MMK. Володимир Бойко отримає 23% акцій і збереже за собою посаду гендиректора», - нагадав аналітик.

«Наступним кроком у процесі поглинання ММК ім. Ілліча стане створення субхолдинг в структурі Метінвесту з п'яти підприємств: чотирьох компаній Метінвесту (Інгулецький ГЗК, Краснодонвугілля, Авдіївський КХЗ і Харцизький трубний завод) і MMK, в якому групі буде належати 75%, а В. Бойко - 25%», - також відзначив О.Макаров.

«Втім, надходження від додатковій емісії приведуть до збільшення вартості MMK всього лише на суму отриманих грошових коштів, що призведе до скорочення вигод міноритаріїв, яких доведеться взяти участь в емісії для того, щоб зберегти свої частки в MMK. Ще одним чинником, який стане причиною зниження поточної ціни акцій у короткостроковому періоді є поведінка модернізації на загальну суму 2 млрд дол., яка швидше за все буде фінансуватися за рахунок залучення боргового капіталу», - сказав аналітик.

Ці події, вважає О.Макаров, є позитивними для Авдіївського КХЗ, який зможе збільшити виробництво на 1,2 млн. т на рік (+40%) завдяки перенаправленню поставок для MMK з Ясинівського КХЗ. «Метінвест отримає додатковий прибуток від збільшення продажів Авдіївського КХЗ і збільшення видобутку залізної руди в результаті поставок на MMK, що скоротить імпорт сировини з Росії», - резюмував експерт.