ua en ru

Збільшення терміну повернення валютної виручки призведе до безоплатного кредитування іноземних економік, - УКБС

Асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС) вважає недоцільним збільшення з діючих 180 до 360 календарних днів терміну повернення валютної виручки експортерів в Україну для всіх без виключення видів зовнішньоекономічної діяльності. Міністерство фінансів України підтримує дану позицію.

УКБС наполягає на доопрацюванні зазначеного законопроекту з метою недопущення прийняття на законодавчому рівні необґрунтованих рішень, загрозливих для стабільності економіки держави.

Мінфін також не підтримує вказаний проект закону та вважає, що "збільшення терміну розрахунків за експортно-імпортними операціями може призвести до значного скорочення пропозиції іноземної валюти на валютному ринку, уповільнення обертання обігових коштів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, відволікання валютних коштів за межі України на тривалий період та безоплатного кредитування іноземних економік".

«Подальше збереження існуючої сировинної спрямованості експорту в Україні позбавляє її перспектив реалізації сучасної зовнішньоекономічної стратегії в рамках задекларованих у президентській програмі економічних реформ на 2010-2014 рр. заходів. Оскільки це робить українську економіку вразливою та залежною від кон'юнктури на світових товарних ринках», - зазначила генеральний директор асоціації УКБС Галина Оліфер.

«Враховуючи необхідність розвитку експортного потенціалу високотехнологічних товарів українського виробництва на зовнішніх ринках, УКБС пропонує встановити диференційовані строки повернення валютної виручки, передбачивши збільшення термінів (до 360 днів) лише за індивідуальною ліцензією у випадках, якщо підприємство-експортер не належить до сировинної галузі, а займається інноваційною діяльністю», - додала вона.