ua en ru

Збільшення приватних переказів пом'якшило скорочення прямої експортної виручки України, - звіт НБУ

Збільшення приватних переказів пом'якшило скорочення прямої експортної виручки України, - звіт НБУ Фото: иллюстрационное фото (НБУ)

У березні 2018 НБУ змінив методику розрахунків приватних переказів громадян

Істотне зростання ролі приватних грошових переказів як джерела валютних надходжень в Україну, в умовах фінансової кризи дозволило пом'якшити негативні наслідки суттєвого скорочення експортної виручки і прямих іноземних інвестицій. Про це йдеться в опублікованому Національним банком України щоквартальному "Інфляційному звіті за квітень 2018".

У березні 2018 Національний банк здійснив перегляд методики розрахунку приватних переказів. Підставою для перегляду стали дані вітчизняних і зарубіжних досліджень, згідно з якими в Україні позначилися істотні структурні зрушення в міграційних процесах, які почалися з 2014 року.

Як наслідок, суми грошових переказів у 2015 - 2017 роках у середньому збільшилися на 2 млрд доларів щорічно і в 2017 році склали 9,2 млрд доларів.

В результаті, НБУ скоригував сальдо поточного рахунку для відповідних років, однак це не вплинуло на сальдо зведеного платіжного балансу за дзеркальною коригування даних по фінансовому рахунку.

Нагадаємо, профіцит платіжного балансу України в 2017 році становив 2,6 млрд доларів, збільшившись порівняно з 2016 роком вдвічі.