ua en ru

Підвищення акцизів на алкоголь порушує законодавство України та її міжнародні домовленості, - експерти

Законопроект № 1474, зареєстрований 16 грудня 2014 р., який передбачає різке підвищення з 1 січня 2015 р. акцизу на пиво (в 2,4 рази), слабоалкогольні напої - САН (в 2 рази), міцні алкогольні напої (45-48%) і тютюнові вироби, порушує законодавство України та її міжнародні домовленості. Таку думку висловила маркетинг-директор групи компаній "Нові продукти" Вікторія Папазова.

Експерти ринку відзначають, що фракція "Самопоміч", депутати якої є авторами даного законопроекту, декларативно сповідує принцип важливості дотримання регламенту і процедур, як якогось індикатора рівня демократичності держави, проте не може відмовитися від популізму. Так, підкреслюють експерти, нардепи пропонують внести зміни до Податкового кодексу ще до вступу їх у силу і без будь-якого перехідного періоду. Представники ділової спільноти підкреслюють, що згідно з нормами Податкового кодексу (п. 4.1.9), такі зміни законодавства можуть вноситися не менш, ніж за 6 місяців до нового бюджетного періоду (року) і не можуть змінюватися протягом року.

Також, згідно з пунктом 1 статті 226 Податкового кодексу України: "У разі виробництва на митній території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів чи ввезення таких товарів на митну територію України платники податку зобов'язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка", а згідно з пунктом 3 положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого постановою Кабміну № 1251 від 27 грудня 2010 року підприємства-виробники та імпортери заявки-розрахунку про потребу в марках подають за два місяці до одержання марок. Таким чином, вважають експерти, внесення проекту закону на розгляд Верховної Ради пропозицію про підвищення ставок акцизного податку з 01 січня 2015 року, тобто без будь-якого перехідного періоду - це грубе порушення норм Податкового кодексу.

"Така необдумана політика може реально призвести до погіршення інвестиційного клімату в Україні і відповідних позицій у загальновизнаному світовому рейтингу "Doing Business". Хоча згідно представленої Президентом України Петром Порошенком "Стратегії-2020", радикальне поліпшення позицій у цьому рейтингу є однією із стратегічних цілей України", - відзначають експерти.

Вони підкреслюють, що різке і непрогнозоване зростання акцизів також суперечить Угоді про асоціацію з ЄС, згідно з яким зміна структури і розмірів ставок акцизів має відбуватися поступово - протягом 5 років, а законопроект № 1474 пропонує збільшити акциз на 100% прямо напередодні нового 2015 р.

Ділове співтовариство, розуміє наслідки прийняття таких ініціатив, виступає проти прийняття даного законопроекту. Зокрема, відповідне звернення підготувала "Європейська Бізнес Асоціація".

Представники бізнесу висловлюються категорично проти непрогнозованою акцизної політики і приступили до роботи з Міністерством фінансів щодо розробки довгострокової акцизної політики держави, яка була б зрозумілою для бізнесу та збільшує надходження до бюджету, при цьому, не приводячи до втрати робочих місць і тінізації ринку.