ua en ru

Поступився дорогою: як Гриценко і Садовий об'єдналися перед президентськими виборами

Поступився дорогою: як Гриценко і Садовий об'єдналися перед президентськими виборами Андрій Садовий та Анатолій Гриценко домовилися про єдиного кандидата (www.facebook.comradioNV.ua)
Автор: Милан Лелич

Об'єднання, про яке довго говорили у таборі "демократичної опозиції", нарешті сталося – Андрій Садовий офіційно зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка. Вирішальним чинником стали дані соцопитувань, згідно з якими рейтинг лідера "Громадянської позиції" виявився вищим, ніж рейтинг лідера "Самопомочі". Тепер політики розраховують серйозно втрутитися у боротьбу єдиного кандидата за вихід у другий тур і сподіваються на приєднання до них інших ідеологічно близьких кандидатів і, опціонально, – на підтримку з боку Святослава Вакарчука. Детальніше – у матеріалі РБК-Україна.

Мер Львова Андрій Садовий зняв свою кандидатуру на президентських виборах, підтримавши Анатолія Гриценка. Але уточнив, що мова не йде про "безумовну підтримку", пообіцявши на початку наступного тижня підписати публічну угоду з лідером "Громадянської позиції". "І в ній (в угоді, - ред.) будуть дуже важливі принципи: щодо оборони та безпеки нашої країни, боротьби з корупцією, окупованих територій, чистоти кадрової політики", – додав львівський міський голова.

Про те, що лідер "Самопомочі" може знятися з виборів, Садовий натякнув за добу до того, як оголосив про це рішення. "Переконаний – єдиний кандидат від демократичних, антикорупційних сил має всі шанси перемогти", – написав у своєму Facebook вранці 28 лютого Андрій Садовий. Та зазначив, що чекає підсумки останніх соцопитувань, "визначальних для подальших дій". Через годину його повідомлення перепостив Анатолій Гриценко, анонсувавши ухвалення "важливого і відповідального рішення".

Втомилися чекати

Новина про можливе об'єднання Садового і Гриценко для сторонніх спостерігачів стала несподіванкою. Останні місяці кожен з них активно розвивав власну кампанію, про можливе об'єднання говорилося лише в контексті майбутніх виборів до Верховної ради.

Розмови про "єдиного кандидата від демократичних неолігархічних сил" велися задовго до початку кампанії. Лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко, лідер "Самопомочі" Андрій Садовий, Михайло Саакашвілі, який ще перебував в Україні, лідер "Демальянсу" Василь Гацько та ряд інших політиків з цього ж політичного сектору періодично проводили зустрічі та консультації. Але далі загальних розмов справа не заходила. Тим більше, в якості єдиного кандидата-демократа багато виборців тоді хотіли бачити музиканта Святослава Вакарчука, який зі своїм форматом походу в політику, судячи з усього, не визначився досі.

У підсумку до фактичного старту кампанії минулої осені ніяких домовленостей досягнуто не було. Анатолій Гриценко до того часу зміг заручитися підтримкою невеликої партії "Альтернатива" Єгора Фірсова і разом з Дмитром Добродомовым, головою "Народного контролю", створити платформу "Народна довіра", до якої вони закликали приєднатися усіх інших потенційних союзників. Але Добродомов вирішив йти на вибори самостійно, хоча за інформацією РБК-Україна, деякий час тому намагався повернутися в команду Гриценко. Головою штабу Гриценко став Віктор Чумак, який спочатку заявляв про свої президентські амбіції і розвивав свій проект "Хвиля".

Тим часом, Андрій Садовий зміг заручитися підтримкою "Демократичного альянсу", який на парламентські вибори 2014 року йшов разом з "Громадянською позицією" Гриценка. Це рішення викликало невдоволення ряду членів політради партії – "єврооптимістів" Мустафи Найєма, Світлани Заліщук та Сергія Лещенка, які в підсумку виявилися на боці Гриценка, а Заліщук навіть стала офіційним заступником голови штабу з міжнародних питань.

Але ці маневри особливо не допомагали обом кандидатам суто в електоральному плані. Якщо в травні 2018 року Анатолій Гриценко в деяких соцопитуваннях займав друге місце, наприклад, в квітневому опитуванні КМІС (12,7%), відстаючи лише від Юлії Тимошенко (хоча його перевага над наступними чотирма кандидатами і була в межах статистичної похибки), то зараз він не входить навіть в трійку лідерів. Згідно з останнім опитуванням того ж КМІС, Гриценко зараз фактично ділить п'яте-шосте місце з лідером Радикальної партії Олегом Ляшком.

Рейтинг Садового так і не оговтався після "сміттєвої історії" у Львові. Навесні 2018 року його рейтинг був 3,3%, зараз він становить 2,4% (за данним КМІС), і це лише десяте місце в загальному "заліку".

Рішення Садового про самостійний похід на вибори співрозмовники РБК-Україна восени минулого року пояснювали, насамперед, необхідністю мобілізувати партію "Самопоміч" та підготувати її до участі у парламентських виборах. Паралельно – за рахунок хорошого результату на виборах президента – посилити переговорні позиції в потенційному єдиному "демократично-опозиційному" проекті на виборах до ВР.

Але, якщо виходити з соціології, за час вельми активної виборчої кампанії поліпшити свої показники Садовому не вдалося, тоді як частку електорату Гриценко він напевно "відкусив". Тому, як розповідали джерела видання, ідея про об'єднання ніколи не знімалася з порядку денного, хоча переговори і не приносили конкретного результату. Співрозмовник видання в штабі Гриценко стверджував, що ряд партійців "Самопомочі" добре розуміли ризики можливого провалу їх лідера на президентських виборах – падіння шансів пройти 5-% бар'єр і малу квота в будь-якому потенційному партійному об'єднанні. Але сам Садовий все ж був налаштований продовжувати гонку.

З огляду на цифри

Зустріч Садового і Гриценко відбулася в обід четверга 28 лютого на Подолі, поруч зі штабом самого Гриценка. Але переговори не увінчалися конкретним результатом. "Як тільки у нас буде спільне рішення, воно відразу буде оприлюднено, так само спільно", - написав Гриценко у своєму Facebook.

На вечірньому ефірі програми "Право на владу" на каналі 1+1, куди були запрошені обидва кандидати, довгоочікуваної заяви не було. На пряме запитання про це Андрій Садовий відповів, що своє остаточне рішення про участь у виборах він оголосить у п'ятницю після оприлюднення даних соцопитування компанії "Фама". Саме це соціологічне агентство було згадане в угоді між "Самопоміччю" і "Демальянсом". Документ був підписаний ще восени минулого року. У лютому його непублічна частина опинилася в розпорядженні РБК-Україна.

"Сторони зобов'язуються підтримувати єдиного кандидата, виходячи з високого рейтингу підтримки, який буде визначений шляхом репрезентативного соціологічного опитування виборців з числа кандидатів від зазначених в п.4 політичних сил, якщо інший спосіб визначення єдиного кандидата, який матиме найкращі шанси виходу в другий тур президентських виборів, не буде погоджено цими політсилами до 28 лютого 2019 року", - йдеться в документі. "Політичні сили", про які йде мова вище, – це "Самопоміч", "Демальянс" і "Громадянська позиція". А серед декількох компаній, які повинні були проводити такий соцопитування, і вказувалася "Фама".

Тоді, коментуючи цей документ, Садовий заявив виданню, що "треба підтримувати того, у кого найвищий рівень довіри", який у нього "надзвичайно високий". "Також ми почали великий процес, щоб мати спільну позицію, команду і, може бути, навіть партію на парламентських виборах", – сказав львівський мер РБК-Україна.

Дані опитування "Фами", проведеного з 9 по 19 лютого, показали у Гриценка 8% підтримки респондентів, у Садового – 4,4%. Раніше було оприлюднено опитування, проведене Українським інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка і Центром "Соціальний моніторинг", згідно з яким у разі зняття Садового на користь Гриценка за останнього були готові проголосувати 15,6% опитаних. Як кажуть у команді лідера "Громадянської позиції", ці цифри стали хорошим аргументом у переговорах про об'єднання.

Втім, у п'ятницю на брифінгу сам Садовий про рейтинги взагалі не згадував. "Залишився місяць до 31 березня. Я прекрасно розумію, якою непростою є сьогодні ситуація. Я бачу настрої в суспільстві. На сотнях зустрічей стояло одне питання: "А буде об'єднання? А буде єдиний кандидат?". Люди до цього прагнуть", – відповів він на запитання про мотиви зняття з виборів на користь Гриценко.

Анатолій Гриценко, подякувавши Садовому, назвав його рішення "психологічно непростим, але чесним і відповідальним". "Разом ми змінимо країну і дамо всім українцям позитивну перспективу!", – написав Гриценко на своїй сторінці в Facebook.

Ланцюгова реакція

Андрій Садовий у п'ятницю запевнив, що жодних попередніх домовленостей з Гриценком у нього немає. Як розповіли джерела РБК-Україна, знайомі з ходом переговорів, формат об'єднання поки дійсно не прописаний, в тому числі питання злиття штабів, як на центральному, так і на місцевому рівні. При цьому значна частина керівництва "Самопомочі", за інформацією видання, була налаштована проти об'єднання, зокрема, ряд давніх львівських соратників Садового.

"Ми спочатку були налаштовані на виконання підписаної восени угоди. Ми прагнули до того, що єдиним кандидатом буде Садовий, але вийшло, як вийшло. Головне – що об'єднання відбулося", - сказав співрозмовник в команді Садового.

Формат участі "Самопомочі", "Демальянсу" і "Громадянської позиції" на парламентських виборах поки теж не визначений. Є ідея об'єднуватися на платформі "Самопомочі", але вона поки обговорюється, запевняють співрозмовники в оточенні обох політиків.

Тепер учасники об'єднання розраховують на зняття з виборів на користь Гриценка інших ідеологічно близьких кандидатів. Правда, за словами джерела в "Громадянській позиції", предметної роботи з ними щодо цього не велося. Першим охочим зняти свою кандидатуру став кандидат від "Сили людей" Дмитро Гнап, заявивши про готовність підтримати Гриценко. Але це рішення 2 березня повинен буде затвердити партійний з'їзд. В інших кандидатів є ще час до 7 березня – останнього дня, коли можна відмовитися від участі у виборах.

В командах Гриценко і Садового розраховують втрутитися в боротьбу за вихід у другий тур після об'єднання, яке відбулося. Очевидно, у цьому їм може суттєво допомогти публічна підтримка з боку Святослава Вакарчука. У штабі "Громадянської позиції" вважають, що сьогоднішнє рішення дасть імпульс іншим кандидатам для підтримки єдиного кандидата, і, в кінцевому рахунку, це буде стимулом і для лідера "Океану Ельзи" визначитися з позицією на користь Гриценка, але вже ближче до дня голосування.