ua en ru

Статут забороняє міліціонерам бити людей кийками по голові, - нардеп

Народний депутат від фракції "Батьківщина" Геннадій Москаль, посилаючись на чинне законодавство, заявив, що міліція не має права бити людей кийками по голові. Про це йдеться у повідомленні прес-служби депутата.

Народний депутат від фракції "Батьківщина" Геннадій Москаль, посилаючись на чинне законодавство, заявив, що міліція не має права бити людей кийками по голові. Про це йдеться у повідомленні прес-служби депутата.
Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 404 від 28.07.1994 року "Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України" вказано, що патрульно-постова служба міліції включає: особовий склад служби охорони громадського порядку; територіальних і транспортних підрозділів органів внутрішніх справ; підрозділів міліції особливого призначення "Беркут".
Згідно зі статтею 211 Статуту патрульно-постової служби міліції України: "Забороняється завдання ударів кийком:
- гумовим - по голові, шиї, ключичній ділянці, животу, статевих органах;
- пластиковим типу "тонфа" - по голові, шиї, сонячному сплетінню, ключичній ділянці, низу живота, статевих органах, нирках, копчику".
"Будь-яких інших нормативно-правових актів, зареєстрованих у Мінюсті України, які б регламентували діяльність міліції особливого призначення "Беркут" немає", - наголосив депутат. Також, він зазначив, що відсутні будь-які закони України й нормативно-правові акти, які регламентують носіння масок-шапок співробітниками спецпідрозділу "Беркут" та іншими, крім працівників спецпідрозділу "Сокіл".
"З цих причин я звернувся до Кабміну України, генерального прокурора, МВС із вимогою вжити негайних заходів щодо заборони використання масок-шапок працівниками міліції. Крім того, я зажадав забезпечити спілкування міліції з громадянами виключно на підставі статей 141-144 Статуту патрульно-постової служби міліції України", - заявив Москаль.
Нагадаємо, в ніч на 11 січня на проспекті Перемоги у Києві бійці "Беркуту" застосували силу до активістів, які блокували автобуси з міліцією. При цьому було розбито голову лідеру організації "Третя українська республіка", екс-главі МВС Юрію Луценку.