ua en ru

Встановлення будинкових лічильників стимулювало споживачів до економії газу, - "Хмельницькгаз"

Встановлення будинкових лічильників стимулювало споживачів до економії газу, - "Хмельницькгаз"

Середній обсяг споживання газу на людину скоротився на 30%

Завдяки встановленню будинкових лічильників споживачі Хмельницької області, які використовують газ лише для приготування їжі, можуть самостійно впливати на свої розрахунки. Про це йдеться у повідомленні прес-служби компанії "Хмельницькгаз".

Так, за півтори роки на об’єктах, які були оснащені такими приладами, середній обсяг споживання газу на людину скоротився на 30%.

На сьогодні ПАТ «Хмельницькгаз» вже встановило 419 таких приладів. Понад 30 тис. подолян відійшли від норм споживання газу та проводять розрахунки лише за фактично спожите паливо. Щомісячний аналіз показав, що в будинках, які оснащені приладом обліку, споживачі почали економніше споживати газ.

Так, із 2016 року, після встановлення будинкового лічильника, середнє використання палива на одну особу скоротилося на 30%. Водночас, аналіз споживання також засвідчив, що реальне використання мешканцями блакитного палива у понад 1,5 рази перевищує затверджені урядом норми споживання газу.

«Аналіз споживання, який постійно проводять фахівці компанії, показав, що 80% домогосподарств, одразу після встановлення будинкового лічильника, використовували на 2-4 м.куб. газу більше від встановлених урядом норм споживання. Це означає, що реальне споживання газу є значно більшим, а споживачі, які сплачують за нормами не звикли економити. В результаті, за перших холодів вони обігрівають помешкання газовими плитами. Тому, встановлення загальнобудинкових лічильників передусім стимулює подолян контролювати своє споживання”, – розповідає головний метролог компанії Юрій Пигович.