ua en ru

Умови угоди між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" повинні бути переглянуті, - експерт

Скандальні контракти на постачання електроенергії повинні бути в обов'язковому порядку переглянуті. Таку думку висловив генеральний директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко, коментуючи питання про ефективність контрактів на імпорт електроенергії з Росії та постачання електроенергії в Крим, укладені "Укрінтеренерго" в кінці грудня 2014 р.

"Як можна оцінювати контракти, про яких начальник юридичного управління Міністерства енергетики говорить, що він їх не бачив, не візував і ніколи б не завізував? І з яким український енергоринок повинен буде щомісяця доплачувати Криму 180-200 млн грн за те, що "Укрінтеренерго" буде поставляти туди електроенергію?", - сказав він.

На думку експерта, ці контракти повинні бути в обов'язковому порядку переглянуті. "Наскільки я знаю, вже є розпорядження прем'єр-міністра, абсолютно правильне, про службовому розслідуванні даної ситуації. Питання з оплатою Кримом електроенергії повинен бути ретельно вивчений, а роботи осіб, які підписали ці контракти, повинна бути дана відповідна правова оцінка. Винні у цій ситуації мають бути покарані", - підкреслив він.

За словами Харченка, напрямком покращення ситуації має стати негайне оголошення публічних конкурсів на заміщення керівних позицій у галузі, до участі в яких крім українських фахівців обов'язково повинні бути залучені іноземці.

"Ми вже отримали на рівному місці віялові відключення. В галузі, яка до 2014 року була становим хребтом української економіки, зараз глибоку кризу. Не можемо самі - давайте залучати іноземців. По цьому шляху вже пішли кілька міністерств. Чому не повторити цей досвід в Міненерго? - зазначає експерт. - У Центральній та Східній Європі енергетичний ринок пройшов ті процеси, які зараз переживає Україна, 12-15 років тому. Менеджери, які керували енергетикою в цих країнах, орієнтуються в ситуації і знають, що робити. Якщо у нас немає достатнього кадрового резерву: давайте оголошувати конкурс, запрошувати іноземців".

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вже доручив розслідувати обставини підписання державним підприємством "Укрінтеренерго" і російською компанією "Інтер РАО" контрактів по електроенергії в десятиденний термін.