ua en ru

Посилення контролю за сплатою акцизу знизить частку тіньового ринку, - експерти

Експерти позитивно оцінюють ініціативу прем'єр-міністра Арсенія Яценюка щодо введення електронної акцизної марки та посилення контролю за сплатою акцизного податку. Про це повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

На його думку, і споживачі, і бюджет від нововведення тільки виграють, так як суттєво знизиться частка підакцизного фальсифікату і зростуть бюджетні надходження.

"Зараз навіть у пристойному магазині можна купити підробку, причому з акцизною маркою. Після введення електронних марок дійсно зникне фальсифікат", - заявив Охріменко.

Нагадаємо, завтра, 27 березня, урядовий комітет з питань економічної політики та європейської інтеграції планує розглянути постанову Кабінету міністрів "Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження електронної системи контролю за сплатою акцизного податку з тютюнових виробів в режимі реального часу".

Згідно з даною постановою передбачається, що в рамках пілотного проекту на пачки сигарет буде наноситися унікальний код, в якому зашифрована інформація про виробника, про дату, час і місце виробництва, номер виробничої лінії, найменування продукції і країні, де ця продукція має бути реалізована.

Експерти підкреслюють, що нова електронна система дасть можливість відстеження всього маршруту переміщення підакцизних товарів, що є одним з ключових вимог Протоколу Всесвітньої організації охорони здоров'я про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у квітні 2014 р. заявив про необхідність впровадження електронної системи обліку підакцизних товарів. "Ми хочемо перевести облік підакцизної продукції виключно в електронну форму", - заявив прем'єр-міністр.