ua en ru

Урожай винограду цього року зросте на 9% - до 500 тис. т, - Присяжнюк

Цього року в Україні планують зібрати 500 тис. т винограду, що на 9% більше, ніж у минулому. Щоб ще більше наростити продуктивність вітчизняного виноградарства, Мінагрополітики ініціює відповідні зміни до бюджету і програму активізації розвитку економіки.

Цього року в Україні планують зібрати 500 тис. т винограду, що на 9% більше, ніж у минулому. Щоб ще більше наростити продуктивність вітчизняного виноградарства, Мінагрополітики ініціює відповідні зміни до бюджету і програму активізації розвитку економіки. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

"Сезон збору винограду цього року розпочнеться на кілька тижнів раніше, ніж минулого. І вже за попередніми розрахунками ми можемо назвати цей рік врожайним для виноградарів. Адже планується зібрати близько 500 тис. тонн винограду. А це на 9% більше, ніж торік ", - зазначив міністр.

Глава відомства підкреслив, що сприяють такому зростанню ті виноградники, які були закладені завдяки програмі державних компенсацій. Ці кошти надходили від дії 1,5% збору на розвиток садівництва, виноградарства і хмелярства з 2001 р. Зокрема, Микола Присяжнюк зазначив, що в сільгосппідприємствах плодоносять 64 тис. га виноградників. З них майже 32 тис. га були закладені саме завдяки цій програмі.

"Ми бачимо, що 1,5% збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є ефективною програмою підтримки. Тому Мінагрополітики ініціює зміни до держбюджету на 2013 рік. Тобто ми пропонуємо виділити на закладку молодих садів і виноградників 1,2 млрд грн зі спецфонду", - зазначив міністр.

Необхідність закладання нових насаджень відзначають і вчені. Завдяки новим виноградникам вдасться значно підвищити врожай і продуктивність садів.

"Значна частина вітчизняних виноградників досягла критичного віку - 30 років. Зрозуміло, що застарілі фонди - це невеликі обсяги врожаю і знижену якість ягід. Тому ми підтримуємо ініціативу профільного міністерства щодо закладки нових виноградників. Більше того, ми готові вирощувати для цього посадковий матеріал сортів винограду , які будуть стійкими до погодних умов і захворювань", - зазначив начальник відділу селекції і генетики винограду НІВіВ "Магарач" Володимир Ліховской.

Також Микола Присяжнюк додав, що Мінагрополітики має намір пропонувати передбачити у Державній програмі розвитку активізації економіки 1,3 млрд грн на фінансування галузі в 2014 р. А це допоможе забезпечити імпортозаміщення винограду і продукції з нього.