ua en ru

Рівень тіньової економіки України знизився до 40% ВВП, - МЕРТ

Рівень тіньової економіки України знизився до 40% ВВП, - МЕРТ Фото: рівень тіньової економіки в Україні знизився

Виходу економіки України з тіні, на думку МЕРТ, заважає аннкесия Криму, війна на Донбасі і втрата російських ринків збуту

Рівень тіньової економіки в Україні в 2015 році знизився, порівняно з 2014 роком, на 3% і склав 40% ВВП. Про це повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

У своєму дослідженні, відомство наводить динаміку тіньової економіки за чотирма використовувании методиками за період з 2012 по 2015 роки. При цьому міністерство підкреслює, що, у 2015 році спостерігалося зниження показників по всім цим параметрам після стрибка в 2014.

МЕРТ уточнив, що в першому кварталі минулого року цей показник підскочив до 46% ВВП, однак через квартал знизився до 42% ВВП, а в другому півріччі стабілізувався на рівні 40% ВВП.

У той же час рівень тіньової економіки за підсумками 2015 року істотно вище показників за 2011-2013 роки, котры складали 34-35% ВВП.

На думку Мінекономрозвитку, зниження рівня тіньової економіки заважає значна податкове навантаження на корпоративний сектор на тлі високих кредитних ставок, несприятлива зовнішньоекономічна ситуація на ключових товарних ринках, скорочення внутрішнього попиту, зростання витрат на імпортну сировину і матеріали із-за девальвації гривні і введення додаткового імпортного збору.


Крім того, виходу української економіки з тіні не сприяє наявність значних інвестиційних ризиків, а також загострення міжнародних відносин з Росією і подальша втрата її ринків, анексія Криму і війна на Донбасі.

Нагадаємо, Кубів прогнозує зростання ВВП в 2017 р. на 1,5-3%, а в 2018-2019 роках - на 2-4%.