ua en ru

Рівень корупційних діянь у сфері охорони здоров'я збільшився вдвічі, - нардеп

За останні два роки рівень корупційних діянь у сфері охорони здоров'я збільшився вдвічі. Про це повідомив член Тимчасової слідчої комісії з розслідування діяльності Міністерства охорони здоров'я, народний депутат від фракції "Батьківщина" Павло Петренко.

"Про значне зростання корупції в сфері охорони здоров'я ТСК у відповідь на відповідне депутатське звернення поінформувала СБУ, зазначивши, що ця інформація була надана і Раді національної безпеки і оборони, і відповідним правоохоронним органам", - зазначив Петренко.

За словами нардепа, такі кричущі дані свідчать про те, що по тим держзакупівлям, які здійснює МОЗ та його регіональні управління, робиться відверте зловживання бюджетними коштами. Ці факти підтверджує Рахункова палата, яка, зокрема, оприлюднила дані про те, що в минулому році при закупівлі протитуберкульозних препаратів завищення ціни відбувалося в 3-6 разів, а при закупівлі антиретровірусних препаратів - мінімум на 60-70%.

"Ці сухі цифри фактично констатують те, що ті функціонери, які мали б дбати про життя і здоров'я громадян, насправді займалися іншими справами, які не мають жодного відношення до нормальної роботи органів охорони здоров'я. Вони зайняті виключно власним збагаченням", - зазначив Петренко.

Народний депутат зазначив, що інформація, яку ТСК отримала від правоохоронців, схожа на так зване "зведення" з місця, де ведуться бойові дії. Тільки за час роботи ТСК було порушено 180 кримінального провадження за фактами вчинення порушень службовцями МОЗа і підконтрольних йому підприємств.