ua en ru

В УПЦ висловили протест проти допитів архієреїв церкви

В УПЦ висловили протест проти допитів архієреїв церкви Фото: в УПЦ також дали пояснення з приводу ситуації з веденням слідства ГПУ

Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ висловив протест проти допитів архієреїв церкви, які почастішали, і дав пояснення з приводу ситуації з веденням слідства ГПУ щодо обставин останніх років предстоятельського служіння покійного митрополита Володимира. Про це йдеться на сайті УПЦ

"На тлі відвертої бездіяльності силових структур щодо злочинів проти життя, здоров'я і дотримання права на свободу совісті віруючих українських громадян, викликає глибоке занепокоєння наполегливе прагнення прокуратури дослідити обставини останніх років перебування Блаженнішого Митрополита Володимира на чолі УПЦ. Адже про підстави для цього жодного разу офіційно не заявляв як сам покійний Блаженніший Владика, так і ті, кому делеговано представляти інтереси УПЦ в державних органах. ... Обставини проведення зазначених слідчих дій, які потрапили в засоби масової інформації, дають підстави говорити про наявність спроб спотворити уявлення про діяльність Блаженнішого Митрополита Володимира на посту предстоятеля УПЦ шляхом спекуляцій з фізичним станом покійного Владики, наклепу і відвертих пліток", - зазначили в УПЦ.

В Українській православній церкві нагадали формальні причини відсторонення Митрополита Володимира від безпосереднього прийняття участі в управлінні Церквою.

"Воно відбулося 24 лютого 2014 за рішенням Священного Синоду УПЦ, на якому було розглянуто рапорт Високопреосвященного митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинко), в той час відповідального за лікування Митрополита Володимира. У своєму рапорті митрополит Олександр (Драбинко) докладно виклав ситуацію зі станом здоров'я Предстоятеля і повідомив Священний Синод, що можливості для його відновлення не існувало, наслідком чого стали вибори Місцеблюстителя Київської кафедри Української Православної Церкви", - йдеться в повідомленні.

У заяві сказано, що УПЦ неодноразово закликала відповідальні державні органи здійснити розкриття численних "відвертих і зухвалих злочинів проти віруючих людей і волі совісті", які були здійснені протягом останніх двох років: "Досі немає відомостей про результати слідства щодо вбивства кілерами священика Романа Ніколаєва і жахливих тортур, в результаті яких загинула черниця Алевтина (Кравчук). Товариство не інформовали і про розкриття обставин викрадення настоятельки і черниці одного з Київських монастирів у червні 2013 року. Не менш зухвалим стало побиття націонал-радикалами православних парафіян с. Катеринівка на Тернопільщині 21 вересня 2015, наслідком якого стала госпіталізація 15 парафіян з травмами різної тяжкості".

УПЦ наголошує, що не розслідувані десятки випадків рейдерських захоплень культових споруд, не були проведені необхідні слідчі дії для знаходження тих, хто здійснив у Києві 11 підпалів православних храмів. Підкреслюється, що не ініційовано жодної справи проти відвертих випадків "розпалювання релігійної ворожнечі та закликів до агресії проти віруючих" з боку окремих політиків і посадових осіб при проведенні Всеукраїнського Хресного ходу.

Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ заявив, що окремі виклики на допити в Генеральну прокуратуру архієреїв УПЦ стали неприємним прецедентом в новітній історії державно-церковних відносин: "Враховуючи очевидну необґрунтованість необхідності кримінального впровадження щодо обставин скоєння спочилим митрополитом Володимиром свого предстоятельського служіння, а також численні заяви окремих українських політиків проти існування в Україні Української Православної Церкви, є серйозні підстави стверджувати про тиск на священнослужителів УПЦ з боку силових структур".