ua en ru

УПЦ МП погрожує протестами, якщо її зобов'яжуть змінити назву

УПЦ МП погрожує протестами, якщо її зобов'яжуть змінити назву Фото: митрополит Антоній (РБК-Україна)

За словами митрополита Антонія, перейменування церкви "до добра не приведе"

Українська православна церква (УПЦ) Московського патріархату організує протести, якщо її зобов'яжуть змінити назву. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільський та Броварський Антоній.

Зокрема, Антоній назвав "антизаконними діями" ймовірність того, що Верховна рада зобов'яже УПЦ МП змінити свою назву. Він також додав, що всередині церкви ці законодавчі ініціативи вже охрестили антицерковними законами.

"Парафіянами нашої церкви є українці, громадяни України, і церква повинна носити назву Українська православна церква. Не треба штучно робити мільйони власних громадян чужими у власній країні. Це до добра не приведе", - зазначив Антоній.

За його словами, якщо УПЦ зобов'яжуть змінити назву, вона має намір використовувати всі законні методи.

"Також у нас є документ, який називається "Основи соціальної концепції УПЦ", згідно з яким, у дуже складних ситуаціях - я процитую: "Церква може звернутися до своїх чад із закликом до мирної громадянської непокори". Це крайня міра, але вона зафіксована в нашій соціальній концепції, затвердженої собором архієреїв", - додав Антоній.

Нагадаємо, раніше Антоній заявив, що Українська православна церква (УПЦ) Московського патріархату виключає визнання нової автокефальної церкви після отримання томосу від Константинополя.

Напередодні РБК-Україна повідомляло, що предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет не відкидає силового протистояння навколо автокефалії.