ua en ru

УПЦ може попросити Елладську Церкву ще раз привести в Україну хрест апостола Андрія

УПЦ може попросити Елладську Церкву ще раз привести хрест Апостола Андрія в Україну. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив прес-секретар глави УПЦ митрополита Володимира о. Георгій Коваленко.

УПЦ може попросити Елладську Церкву ще раз привести хрест Апостола Андрія в Україну. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив прес-секретар глави УПЦ митрополита Володимира о. Георгій Коваленко.

"На урочистості прибуде до нас святиня. Це хрест святого апостола Андрія Первозванного. Це залишки хреста, на якому був розіп'ятий апостол Андрій Первозванний, той самий апостол, який дійшов до київських схилів, тут де в нас Андріївська Церква поставив хрест і сказав, що на місці цьому буде велике місто і що Господь зведе велику кількість Церков...", - розповів Коваленко.
За його словами, до святині буде цілодобовий доступ і окремий підхід. "Для цього ми плануємо організувати окремий підхід, цілодобово буде доступ до хреста, люди зможуть де хреста підходити по двоє. Ми будемо намагатися зробити все, щоб максимальна кількість людей, які прийдуть до Лаври до Трапезного храму змогли вклонитися святині. З іншого боку, ми розуміємо, що для нас це благословення і якщо дійсно кількість людей буде такою, що вони не зможуть масово дістатися до святині, то ми буде розглядати питання і вести переговори з Елладською Православною Церквою, щоб ця святиня можливо ще раз колись відвідала Київ", - розповів Коваленко.

Він також розповів, що організувати транспортування хреста було непросто. "Що стосується транспортування, хрест супроводжує ціла делегація Елладської православної Церкви, вони дуже серйозно ставляться до охорони хреста. Хрест транспортується в спеціальному вагоні, ми готуємо спеціальний автобус, щоб його повозити, він дуже важкий, він понад 100 кг і є ще спеціальна підставка на якій він кріпиться, сподіваюся, що всі організаційні питання будуть вирішені і жодних проблем не буде ані в організаторів ані у прочан", - розповів Коваленко.

Він додав, що поклоніння хресту не буде перетинатися із іншими богослужіннями на території Лаври. "Хрест прибуває 26 липня о 21 годині в Лавру, весь час буде перебувати в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври, відбуває хрест 28 липня о 13:00. Весь цей час для поклоніння хресту буде організовано окремий вхід для віруючих від монастиря нижні ворота, вхід на Лавру ... Тобто поклоніння хресту не має перетинатися з тими богослужіннями, які будуть площі перед Успенським собором Киїєво-Печерської Лаври", - додав Коваленко.