ua en ru

В УПЦ КП прокоментували заяву про підготовку провокацій 14 жовтня

В УПЦ КП прокоментували заяву про підготовку провокацій 14 жовтня Фото: митрополит Епіфаній (cerkva.info)

За словами митрополита Єпіфанія, це один з методів гібридної війни проти України і церкви

Патріарший намісник, митрополит Переяславський та Білоцерківський митрополит Епіфаній прокоментував інформацію про те, що прихильники єдиної помісної церкви Московського патріархату в Україні готують провокації 14 жовтня. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Київські єпархіальні відомості.

"Розповсюдження подібної інформації – це один з методів гібридної війни проти України та нашої церкви. Противники автокефалії не мають жодних адекватних аргументів на свою користь, отож хочуть ототожнити ідею консолідації українського православ’я з агресивними діями та кровопролиттям. Також подібні заяви мають на меті залучити якнайбільшу кількість прихильників під гаслами захисту від "гонінь". Залякування, наприклад "безблагодатністю", "неканонічністю" та "недійсністю" таїнств - давня тактика Москви, яку багато років використовували проти Київського патріархату.", - повідомив він.

За його словами, після відновлення Константинопольським патріархатом канонічної справедливості щодо патріарха Філарета, подібні закиди втрачають всякий сенс.

Митрополит підкреслив, що "кровопролиття не буде, якщо його спеціально не створять ті, хто в цьому зацікавлений".

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю РБК-Україна керуючий справами УПЦ Московського патріархату митрополит Бориспільський, Броварський Антоній заявив, що в Україні деякі націоналістичні групи готують на 14 жовтня провокації в Києво-Печерській та Почаївській лаврах.

"Наші люди будуть захищати свої храми. Людей доводять до такої ситуації, що в них не залишається іншого виходу. Якщо немає надії на законність, то не залишається іншого варіанту, як захищатися самим. Але ніхто з нас не закликає до агресії, ми лише попереджаємо: люди, не дай Бог, не зробіть такий крок, який може призвести до конфліктів і серйозних конфліктів. Ось це ми підкреслюємо", - додав Антоній.

Раніше предстоятель Української православної церкви КП Філарет заявив, що не виключає силового протистояння навколо автокефалії.