ua en ru

Спрощення умов фінмоніторингу підвищить його ефективність, - УКБС

Спрощення умов фінмоніторингу сприятиме зменшенню витрат фінустанов та усуне необхідність виконання банками неефективних дій, вважають аналітики Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС).

Представники банківської спільноти зазначили, що нова редакція Положення про здійснення банками фінансового моніторингу поклала на фінустанови контроль за клієнтами з низьким рівнем ризику, що є недоцільним та суттєво збільшує операційні витрати фінустанов.

«Обробка анкет та документів, які підтверджують заявлені клієнтом доходи, потребує значного навантаження на операційні системи та на персонал банку. А здійснення порівняння операцій клієнта з його фінансовим станом на щоквартальній основі, потребує суттєвого доопрацювання існуючого програмного забезпечення, що вимагає часу і вагомих інвестицій. Разом з тим, запропонована у Постанові НБУ формула аналізу фінансового стану клієнту, яка застосовується для кредитних операцій, є неприйнятною для пасивних операцій. Так, депозит клієнта не завжди відповідає його поточному фінансовому стану, оскільки грошові накопичення клієнт може робити упродовж тривалого часу», - відзначили експерти.

За словами першого віце-президента УКБС Бориса Тимонькіна, зняття з банків обов'язку контролювати клієнтів з низьким рівнем ризику сприятиме підвищенню якості фінмоніторингу як сталого постійного і якісно функціонуючого бізнес-процесу.

В УКБС також відзначили, що станом на 1 травня 2011 р. збитки банківської системи України становили 464,6 млн грн., причому, однією з основних витратних статей фінустанов є операційні затрати.