ua en ru

Помер вчений, який отримав Нобелівську премію за розшифровку генома людини

Помер вчений, який отримав Нобелівську премію за розшифровку генома людини Фото: Джон Салстон - британський біолог, який отримав Нобелівську премію з фізіології і медицині (twitter)

У віці 75 років помер британський біолог сер Джон Сулстон

Пішов з життя Джон Салстон - британський біолог, який отримав Нобелівську премію з фізіології і медицині, за значний внесок у секвенування генома людини. Про це повідомляє BBC.

Зокрема, повідомляється, що проект, яким керував Сулстон, був одним з найважливіших наукових досягнень минулого століття.

Салстон керував британської частиною проекту Human Genome Project з секвенування генома людини. Проект стартував в 1990 році під керівництвом Джеймса Уотсона, одного з учених, які отримали Нобелівську премію за відкриття структури молекули ДНК.

Салстон закінчив Кембриджський університет, вивчав органічну хімію і захистив дисертацію по хімії нуклеоті. Він присвятив багато років роботі з нематодою Caenorhabditis elegans, дослідженню клітинного ділення під час її розвитку і генів, що регулюють цей поділ. В результаті серії експериментів йому вдалося простежити виникнення кожної клітини організму нематоди.

У 2002 році разом з американцем Робертом Хорвіца і біологом з ПАР Сіднеєм Бреннером отримав Нобеелвскую премію з фізіології або медицини з формулюванням "за відкриття в області генетичного регулювання розвитку людських органів". Ця робота допомогла краще зрозуміти розвиток онкологічних захворювань. Також Салстон активно виступав проти захисту інформації про геном людини як інтелектуальної власності.

Також Салстон брав участь у створенні Інституту Сенгера, великого дослідницького центру, і був його першим керівником.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, щорічно в Україні реєструють понад 130 тис. Нових випадків онкологічних захворювань.