ua en ru

Помер останній секретар КПРС Михайло Горбачов

Помер останній секретар КПРС Михайло Горбачов Фото: Михайло Горбачов (twitter.com/mgorbachev)

Останній секретар КПРС Михайло Горбачов помер на 92-му році життя.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "ТАСС".

Зазначається, що смерть настала після важкої і тривалої хвороби.

Горбачов кілька років перебував у Центральній клінічній лікарні в Москві. У нього був цукровий діабет, проблеми з нирками.

Михайло Горбачов був першим і останнім президентом СРСР в період з 15 березня 1990 року по 25 грудня 1991 року. Крім того, він був останнім генеральним секретарем ЦК КПРС і головою президії Верховної ради СРСР.

У 2016 році в одному з інтерв'ю Горбачов заявив, що вважає правильним рішення Володимира Путіна окупувати Крим і він вчинив би так само в аналогічній ситуації.

За це йому заборонили в'їзд в Україну на 5 років.

Горбачов також заявляв, що у РФ є власні "Каталонії", відповідаючи на запитання журналістів, чи є паралелі між ситуацією в Іспанії та подіями в СРСР.

Після повномасштабного вторгнення в Україну, Горбачов заявив, що розчарований президентом Росії Володимиром Путіним.

Російський журналіст Олексій Венедиктов, який є другом колишнього генсека, в інтерв'ю Forbes Russia, зазначив, що "спадщина Горбачова" знищена політикою Путіна, "свобода була - справою Горбачова".

"Путін вважає себе заступником Бога"

В інтерв'ю виданню "Медуза" у 2018 році Горбачов розповів, що Путін його "не помітив" на святкуванні 9 травня в Кремлі після того, як він попередив чинного президента РФ про "шкоду самовпевненості".

"Коли я сказав, що він вважає себе заступником Бога. Звичайно, його злить це: він же сказав, що треба Горбачову язика вкоротити. Президенту! Язика вкоротити", - сказав Горбачов.

При цьому він заявив, що Путіна знаходиться "на своєму місці", попри низку помилок і прорахунків.