ua en ru

Помер один зі створювачів Intel Ендрю Гроув

Помер один зі створювачів Intel Ендрю Гроув Фото: у 1968 році Гроув став першим найманим працівником компанії Intel

Він відіграв вирішальну роль у переході від створення чіпів пам'яті до мікропроцесорів

У США помер один з перших співробітників компанії Intel, який керував нею в 1980-ті роки, Ендрю Гроув. Про це повідомляється на офіційному сайті компанії.

Ендрю Гроув помер у Санта Кларі на 80-му році життя, в останні роки він страждав на хворобу Паркінсона.

"Ми глибоко засмучені відходом з життя колишнього голови ради директорів Енді Гроува. Він змушував зробити неможливе можливим, надихав покоління фахівців, підприємців і бізнес-лідерів", - сказав нинішній CEO Intel Брайан Крзанич.

Ендрю Гроув народився під ім'ям Андраш Гроф в Будапешті. Будучи євреєм, він пережив там Другу світову війну під вигаданим ім'ям, а в 1956 році втік з Угорщини до Австрії після невдалого повстання проти прорадянського уряду. Перебравшись до США, він отримав освіту в університеті Берклі.

Після закінчення університету Гроув був прийнятий на роботу Гордоном Муром в Fairchild Semiconductor як дослідник і дослужився до помічника керівника. Коли Нойс і Мур залишили Fairchild, щоб заснувати Intel в 1968 році, Гроув став їхнім першим найманим працівником.

Вважається, що Гроув, який став директором з інженерних розробок, відіграв вирішальну роль у переході від створення чіпів пам'яті до мікропроцесорів, завдяки чому Intel стала всесвітньо відомим брендом.

У 1979 році Гроув став президентом Intel, а в 1987 році очолив раду директорів компанії.

Нагадаємо, 12 березня у Лос-Анджелесі у віці 71 року помер британський клавішник і композитор Кіт Емерсон.